Μοσχάρι νουά με δαμάσκηνα στο φούρνο

Πεντανόστιμο και μαλακό μοσχάρι νουά στο φούρνο, με καρότα γλασέ και δαμάσκηνα, αρωματικό, ζουμερό και ιδανικό για γιορτινό τραπέζι.

Μεσαία
2:15

6 μερίδες

30 λεπτά

1 ώρα και 45 λεπτά

νουα στο φουρνο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑ ΓΛΑΣΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Το μοσχάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παρόλα αυτά, η θρεπτική αξία της συγκεκριμένης συνταγής δεν σταματά εδώ, καθώς τα δαμάσκηνα και τα καρότα μας δίνουν βιταμίνες Α, Ε και C παρουσιάζοντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η δράση αυτή ενισχύεται με την παρουσία φλαβονοειδών, καροτενοειδών και άλλων βιοδραστικών συστατικών στα λαχανικά της συνταγής. Με αυτό τον τρόπο προάγεται η καλή λειτουργία του δέρματος και ισχυροποιείται η αντιφλεγμονώδης δράση.

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑ ΓΛΑΣΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Εκτέλεση

  1. Δένουμε το νουά με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει τη φόρμα του.
  2. Αλατοπιπερώνουμε καλά.
  3. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα.
  4. Προσθέτουμε ξίδι βαλσαμικό και αφήνουμε 2–3 λεπτά να εξατμιστεί.
  5. Προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  6. Μεταφέρουμε όλα τα υλικά και τα υγρά του τηγανιού σε ταψί.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και 30΄ έως 1 ώρα και 45΄.
  8. Κάθε 15 λεπτά γυρίζουμε το κρέας.
  9. Αφού ψηθεί, το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό και να ανακτήσει τα υγρά του.
  10. Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το κόψουμε.

ΚΑΡΟΤΑ ΓΛΑΣΕ

  1. Καθαρίζουμε τα καρότα, αφαιρούμε τις άκρες και κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 εκ.
  2. Δίνουμε οβάλ σχήμα στις άκρες τους.
  3. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε βούτυρο και ζάχαρη.
  4. Καλύπτουμε τα καρότα με λαδόκολλα κομμένη στη διάμετρο της κατσαρόλας, ανοίγοντας μια μικρή τρύπα στο κέντρο.
  5. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα ή μέχρι η σάλτσα να γίνει πυκνή σαν γλάσο.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

  1. Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με κρασί.
  2. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο ζεστό κρασί μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε για γαρνίρισμα.

ΣΑΛΤΣΑ ΨΗΤΟΥ

  1. Αφαιρούμε το κρέας από το ταψί σε πιατέλα.
  2. Αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από το ταψί.
  3. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι για λίγα λεπτά μέχρι να γλασάρει.
  4. Αν θέλουμε, δένουμε με κρύο βούτυρο: προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο σε μέγεθος καρυδιού και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε 2–3 λεπτά να πυκνώσει.
  5. Κόβουμε το νουά σε λεπτές φέτες.
  6. Γαρνίρουμε με τα καρότα γλασέ και τα δαμάσκηνα.
  7. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ψητού.
  8. Σερβίρουμε συνοδευτικά με πουρέ πατάτας ή κολοκύθας, αν θέλουμε.
Απόρρητο