Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εξοπλισμός
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Για να γίνει ζουμερό το κοτόπουλο με εύκολη γέμιση και τραγανή πέτσα, κάνουμε μια μικρή προετοιμασία.
- Βγάζουμε το ολόκληρο κοτόπουλο στον πάγκο για 30′ σκεπασμένο.
- Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγα ψιλοκομμένα μυρωδικά, φρέσκο θυμάρι και ρίγανη και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (1/4).
- Διαχωρίζουμε την πέτσα του κοτόπουλου από το ψαχνό, προσεκτικά με το χέρι.
- Βάζουμε το αρωματικό μαλακό βούτυρο μέσα.
- Κάνουμε απαλό μασάζ εξωτερικά στην επιφάνεια, ώστε να απλώσει η πάστα βουτύρου και να πάει παντού.
- Το αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την εύκολη γέμιση.
ΓΕΜΙΣΗ
- Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, να γυαλίσει, για 3΄.
- Προσθέτουμε το κους κους, τον ζωμό κότας, τα αμύγδαλα, τα δαμάσκηνα ή χουρμάδες, τα βερίκοκα, την πάπρικα, την κανέλα, τον μαϊντανό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το 1/2 μήλο ψιλοκομμένο κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την εύκολη γέμιση.
- Σβήνουμε τη φωτιά.
- Καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε 5΄ σκεπασμένο το τηγάνι να ρουφήξει το κους κους τα υγρά του και να αφρατέψει.
- Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το 1/3 της γέμισης.
- Κρατάμε την υπόλοιπη γέμιση σαν γαρνιτούρα για το κοτόπουλο.
- Δένουμε τα πόδια, να κρατηθεί η γέμιση.
- Με λίγο λάδι, λαδώνουμε γύρω-γύρω το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά.
ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- Πλένουμε όλα τα λαχανικά.
- Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4 με την φλούδα.
- Κόβουμε τα καρότα με τη φλούδα σε χοντρά κομμάτια.
- Κόβουμε το πράσο στη μέση και μετά σε κομμάτια.
- Προσθέτουμε το σκόρδο με τη φλούδα του.
- Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4.
- Κόβουμε το μήλο με τη φλούδα στα 4.
- Τα προσθέτουμε στο ταψί και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο κέντρο του ταψιού.
- Ακουμπάμε το κοτόπουλο πάνω στα λαχανικά.
- Περιχύνουμε με το κρασί.
- Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Σφραγίζουμε τα χαρτιά στο χείλος του ταψιού.
- Ψήνουμε στους 200° C στον αέρα για 30΄.
- Αφαιρούμε τα χαρτιά.
- Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε για 50′ με 1 ώρα, ανάλογα το μέγεθος του κοτόπουλου.
- Αν το κοτόπουλο αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα, το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
- Αν έχετε θερμόμετρο ψησίματος η θερμοκρασία του κοτόπουλου στο πιο χοντρό σημείο του πουλερικού πρέπει να φτάσει τους 74º C.
ΣΑΛΤΣΑ
- Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε σε πιατέλα και σκεπάζουμε για λίγα λεπτά να ανακτήσει την υγρασία του.
- Κρατάμε τα αποξηραμένα φρούτα στην πιατέλα με το κοτόπουλο.
- Βάζουμε λεπτό σουρωτήρι πάνω σε μικρή κατσαρόλα.
- Σουρώνουμε στο σουρωτήρι όλα τα υγρά και τα υλικά του ταψιού.
- Πιέζουμε με κουτάλι να πάρουμε όσο περισσότερα υγρά μπορούμε από τα ψημένα λαχανικά και φρούτα.
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος αν υπάρχει από την επιφάνεια της σάλτσας.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Όσα υγρά έχει βγάλει το ψημένο κοτόπουλο στην πιατέλα, τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
- Ανακατεύουμε με σύρμα και βράζουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά να δέσει ελαφρά και να πυκνώσει.
- Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι της σάλτσας στο τέλος του βρασμού.
- Κόβουμε σε μερίδες το ψητό κοτόπουλο και σερβίρουμε με την γέμιση και την πυκνή σάλτσα του ψητού κοτόπουλου.