"
  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • Για το κοτόπουλο
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1.600 γραμ.)
  • ελάχιστο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 30 γραμ. μαλακό βούτυρο
  • Λίγα φρέσκα μυρωδικά
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • Για τη γέμιση
  • 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζεστό ζωμό κότας ή νερό
  • 1 φλ. κους κους
  • 2 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ
  • 4 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένα
  • 4 βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 μήλο κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρεζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σχοινόπρασο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για τη σάλτσα κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια με τη φλούδα
  • 2 καρότα με τη φλούδα
  • 4 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα
  • 1 πράσο
  • 1/2 φοινόκιο
  • 2 -3 κλαδάκια θυμάρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πορτοκάλι ή μανταρίνι
  • 1/2 πράσινο μήλο
  • 6 δαμάσκηνα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • Ελάχιστο μέλι προαιρετικά

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κοτόπουλο με εύκολη γέμιση

    Το κοτόπουλο με εύκολη γέμιση από την Αργυρώ, είναι η εύκολη και γρήγορη λύση για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

    Για να γίνει ζουμερό το κοτόπουλο με εύκολη γέμιση και τραγανή πέτσα, κάνουμε μια μικρή προετοιμασία.

    • Βγάζουμε το ολόκληρο κοτόπουλο στον πάγκο για 30′ σκεπασμένο.
    • Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μπολ.
    • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγα ψιλοκομμένα μυρωδικά, φρέσκο θυμάρι και ρίγανη και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (1/4).
    • Διαχωρίζουμε την πέτσα του κοτόπουλου από το ψαχνό, προσεκτικά με το χέρι.
    • Βάζουμε το αρωματικό μαλακό βούτυρο μέσα.
    • Κάνουμε απαλό μασάζ εξωτερικά στην επιφάνεια, ώστε να απλώσει η πάστα βουτύρου και να πάει παντού.
    • Το αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την εύκολη γέμιση.

    Για την εύκολη γέμιση

    • Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, να γυαλίσει, για 3΄.
    • Προσθέτουμε το κους κους, τον ζωμό κότας, τα αμύγδαλα, τα δαμάσκηνα ή χουρμάδες, τα βερίκοκα, την πάπρικα, την κανέλα, τον μαϊντανό.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
    • Προσθέτουμε το 1/2 μήλο ψιλοκομμένο κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την εύκολη γέμιση.
    • Σβήνουμε τη φωτιά.
    • Καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε 5΄ σκεπασμένο το τηγάνι να ρουφήξει το κους κους τα υγρά του και να αφρατέψει.
    • Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το 1/3 της γέμισης.
    • Κρατάμε την υπόλοιπη γέμιση σαν γαρνιτούρα για το κοτόπουλο.
    • Δένουμε τα πόδια, να κρατηθεί η γέμιση.
    • Με λίγο λάδι, λαδώνουμε γύρω-γύρω το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά.
    • Ετοιμάζουμε τα λαχανικά στο ταψί για τη σάλτσα κοτόπουλου.

    Για το ταψί

    • Πλένουμε όλα τα λαχανικά.
    • Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4 με την φλούδα.
    • Κόβουμε τα καρότα με τη φλούδα σε χοντρά κομμάτια.
    • Κόβουμε το πράσο στη μέση και μετά σε κομμάτια.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο με τη φλούδα του.
    • Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4.
    • Κόβουμε το μήλο με τη φλούδα στα 4.
    • Τα προσθέτουμε στο ταψί.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
    • Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο κέντρο του ταψιού.
    • Ακουμπάμε το κοτόπουλο πάνω στα λαχανικά.
    • Περιχύνουμε με το κρασί
    • Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
    • Σφραγίζουμε τα χαρτιά στο χείλος του ταψιού.
    • Ψήνουμε στους 200° C στον αέρα για 30΄.
    • Αφαιρούμε τα χαρτιά.
    • Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε για 50′ με 1 ώρα, ανάλογα το μέγεθος του κοτόπουλου.
    • Αν το κοτόπουλο αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα, το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
    Αν έχετε θερμόμετρο ψησίματος η θερμοκρασία του κοτόπουλου στο πιο χοντρό σημείο του πουλερικού πρέπει να φτάσει τους 74º C.

    Για την σάλτσα ψητού κοτόπουλου

    • Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε σε πιατέλα και σκεπάζουμε για λίγα λεπτά να ανακτήσει την υγρασία του.
    • Κρατάμε τα αποξηραμένα φρούτα στην πιατέλα με το κοτόπουλο.
    • Βάζουμε λεπτό σουρωτήρι πάνω σε μικρή κατσαρόλα.
    • Σουρώνουμε στο σουρωτήρι όλα τα υγρά και τα υλικά του ταψιού.
    • Πιέζουμε με κουτάλι να πάρουμε όσο περισσότερα υγρά μπορούμε από τα ψημένα λαχανικά και φρούτα.
    • Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος αν υπάρχει από την επιφάνεια της σάλτσας.
    • Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
    • Όσα υγρά έχει βγάλει το ψημένο κοτόπουλο στην πιατέλα, τα ρίχνουμε στη σαλτσα.
    • Ανακατεύουμε με σύρμα και βράζουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά να δέσει ελαφρά και να πυκνώσει.
    • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι της σάλτσας στο τέλος του βρασμού.
    • Κόβουμε σε μερίδες το ψητό κοτόπουλο και σερβίρουμε με την γέμιση και την πυκνή σάλτσα του ψητού κοτόπουλου.
    • Αν έχετε θερμόμετρο ψησίματος η θερμοκρασία του κοτόπουλου πρέπει να φτάσει τους 74º C.

    Εάν σας άρεσε αυτή η συνταγή για κοτόπουλο με εύκολη γέμιση από την Αργυρώ, συνοδεύστε την με Χριστουγεννιάτικη σαλάτα.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×