Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
- Ετοιμάζουμε πρώτα το προζύμι.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο χλιαρό νερό (35ºC).
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε το χυλό.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20΄.
ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε λεκάνη, εκτός από το αλεύρι και το προζύμι και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι και τα δουλεύουμε με το χέρι.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1-1,5 ώρα.
- Έπειτα τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε.
- Τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20΄.
- Ψήνουμε τα νηστίσιμα τσουρέκια στους 160ºC για 35΄.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Επιλέξτε αλεύρι δυνατό πλούσιο σε γλουτένη κατάλληλο για τσουρέκια.
- Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Από 20 μέχρι 23°C.
- Δώστε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες των υλικών. Eάν ρίξετε καυτά υλικά επάνω στη μάγια, τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ γιατί θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς.
- Μπορείτε να φτιάξετε το νηστίσιμο τσουρέκι αρκετές ημέρες πριν και αφού κρυώσει τελείως, να το καλύψετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να διατηρηθεί μαλακό και αφράτο μέχρι να τα καταναλώσετε.
- Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.
- Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα τα μυστικά μου για τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες και κλωστές.