Εκτέλεση
Για τα αφράτα νηστίσιμα τσουρέκια, ετοιμάζουμε πρώτα το προζύμι. Διαβάστε αναλυτικά εδώ όλα τα μυστικά και τη διαδικασία για να φτιάξετε σπιτικό προζύμι για το νηστίσιμο τσουρέκι σας.
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο χλιαρό νερό (35ºC).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε το χυλό.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20΄.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε λεκάνη, εκτός από το αλεύρι και το προζύμι. Τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι.
Τα δουλεύουμε με το χέρι.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1-1,5 ώρα.
Έπειτα τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε.
Τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20΄.
Ψήνουμε τα νηστίσιμα τσουρέκια στους 160ºC για 35΄.
Μυστικά για νηστίσιμα τσουρέκια αφράτα και κορδονάτα
1. Επιλέξτε αλεύρι δυνατό πλούσιο σε γλουτένη κατάλληλο για τσουρέκια.
2. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Από 20 μέχρι 23 βαθμούς C.
3. Δώστε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες των υλικών. Eαν ρίξετε καυτά υλικά επάνω στη μάγια, τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ γιατί θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς.
4. Μπορείτε να φτιάξετε το νηστίσιμο τσουρέκι αρκετές ημέρες πριν και αφού κρυώσει τελείως, να το καλύψετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να διατηρηθεί μαλάκο και αφράτο μέχρι να τα καταναλώσετε.
5.Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.
Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε και τα Πασχαλινά τσουρέκια σας διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα τα μυστικά μου για τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες και κλωστές.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά νηστίσιμα γλυκά; Βρείτε τες όλες εδώ!