Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ με κάδο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
Video
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό φυτικό βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε πολύ καλά με το σύρμα για λίγα λεπτά να λιώσει η ζάχαρη.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ. Εγώ το θεωρώ περιττό σε αυτή την συνταγή.
- Διαλύουμε τη σόδα μαγειρικής στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
- Προσοχή: διαλύστε τα σε ψηλό σκεύος γιατί φουσκώνει και χύνεται. Και καλύτερα, διαλύστε τα πάνω από το μπολ με τα υλικά, ώστε αν χυθεί να πέσει στο μίγμα. Προσθέτουμε το γαρίφαλο.
- Τέλος, ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, και με το χέρι ή με σπάτουλα, απαλά, ζυμώνουμε να απορροφηθεί το αλεύρι.
- Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα σε ό,τι σχήμα θέλουμε με μαχαίρι ή με κουπ πατ.
- Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σουσάμι και τη σόδα (αναψυκτικό).
- Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στο βρεγμένο με σόδα σουσάμι και τοποθετούμε σε λαμαρίνα, αραιά το ένα από το άλλο.
- Ψήνουμε τα νηστίσιμα μπισκότα για περίπου 20 λεπτά, στους 160°C στον αέρα, ή στους 180°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
- Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να τραβήξουν την υγρασία τους για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
- Παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο. Τα διατηρούμε σε σκεύος κλεισμένα αεροστεγώς με καπάκι που σφραγίζει.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Κουλουράκια πορτοκαλιού
Tips
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να οξυγονωθεί και να γίνουν αφράτα και τραγανά μαζί.
- Το αναψυκτικό σόδα που θα βουτήξουμε τα μπισκότα τα κάνει πάρα πολύ αφράτα.
- Δε ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, γιατί σκληραίνουν τα μπισκότα.
- Αν θέλετε, μπορείτε να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα αφού κρυώσουν και να τα αφήσετε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα.
- Δείτε πώς να λιώσετε σωστά τη σοκολάτα.
- Χρησιμοποιήστε όποιο λάδι προτιμάτε (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο).
- Αν τα θέλετε πολύ γλυκά μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλ. ζάχαρη στην ζύμη, για πιο γλυκιά γεύση.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για υπέροχα μπισκότα σε όλες τις εκδοχές; Βρείτε τες όλες εδώ!