• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
171
  • 120 γραμ. φυτικό βούτυρο ή άλλο βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
  • 200 γραµ. καλαμποκέλαιο (ή ηλιέλαιο ή σουσαμέλαιο)
  • 150 γραµ. ζάχαρη
  • 120 γραµ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γλ. κοφτό μπέικινκ πάουντερ
  • 1 κ.γλ. κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
  • 600 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ (κοσκινισμένο)
  • Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. σουσάμι
  • 1/2 φλ. σόδα αναψυκτικό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Νηστίσιμα μπισκότα

    Για τα καλύτερα νηστίσιμα μπισκότα, που είναι αφράτα και τραγανά μαζί,

    κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

    • Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό φυτικό βούτυρο (δείτε εδώ πώς μπορούμε να μαλακώσουμε το παγωμένο βούτυρο), το λάδι, τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε πολύ καλά με το σύρμα για λίγα λεπτά να λιώσει η ζάχαρη.
    • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ. Εγώ το θεωρώ περιττό σε αυτή την συνταγή.
    • Διαλύουμε τη σόδα μαγειρικής στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
    • Προσοχή: διαλύστε τα σε ψηλό σκεύος γιατί φουσκώνει και χύνεται. Και καλύτερα, διαλύστε τα πάνω από το μπολ με τα υλικά, ώστε αν χυθεί να πέσει στο μίγμα. Προσθέτουμε το γαρίφαλο.
    • Τέλος, ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, και με το χέρι ή με σπάτουλα, απαλά, ζυμώνουμε να απορροφηθεί το αλεύρι.
    • Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα σε ό,τι σχήμα θέλουμε με μαχαίρι ή με κουπ πατ.
    • Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σουσάμι και τη σόδα (αναψυκτικό).
    • Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στο βρεγμένο με σόδα σουσάμι και τοποθετούμε σε λαμαρίνα, αραιά το ένα από το άλλο.
    • Ψήνουμε τα νηστίσιμα μπισκότα για περίπου 20 λεπτά, στους 160°C στον αέρα, ή στους 180°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
    • Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να τραβήξουν την υγρασία τους για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
    • Παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο. Τα διατηρούμε σε σκεύος κλεισμένα αεροστεγώς με καπάκι που σφραγίζει.

    Μυστικά για αφράτα και τραγανά νηστίσιμα μπισκότα

    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να οξυγονωθεί και να γίνουν αφράτα και τραγανά μαζί.
    • Το αναψυκτικό σόδα που θα βουτήξουμε τα μπισκότα τα κάνει πάρα πολύ αφράτα.
    • Δε ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, γιατί σκληραίνουν τα μπισκότα.
    • Αν θέλετε, μπορείτε να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα αφού κρυώσουν και να τα αφήσετε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα.
    • Δείτε εδώ πώς να λιώσετε σωστά τη σοκολάτα.
    • Χρησιμοποιήστε όποιο λάδι προτιμάτε (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κλπ).
    • Αν τα θέλετε πολύ γλυκά μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλ. ζάχαρη στην ζύμη, για πιο γλυκιά γεύση.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για υπέροχα μπισκότα σε όλες τις εκδοχές; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Φτιάξτε αυτά τα νηστίσιμα μπισκότα και φτιάξτε και τα νηστίσιμα κουλουράκια που θα βρείτε παρακάτω

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται