Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΔΩΝΙΑ
- Πλένουμε σκουπίζουμε και κόβουμε στα 4 τα κυδώνια που θα βάλουμε στην τάρτα μας. Καθαρίζουμε τη φλούδα και την καρδιά.
- Τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα μικρή με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά ίσα που να κοχλάζει το σιρόπι και βράζουμε για περίπου 2 ώρες. Σε αυτή τη φάση έχει αρχίσει να παίρνει ελαφρύ κόκκινο χρώμα.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, τη φλούδα πορτοκάλι και την αρμπαρόριζα.
- Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να κοκκινίσουν τα κυδώνια και να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε αρμπαρόριζα και φλούδα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
- Σε ταψάκι βουτυρωμένο ή φόρμα δαχτυλίδι 24 εκ. ντύνουμε λαδόκολλα να εξέχει στα πλαϊνά.
- Αδειάζουμε μέσα τα κυδώνια στήνοντας σε σειρές με την καμπύλη πλευρά να ακουμπάει στην λαδόκολλα. Φροντίζουμε να καλυφτεί η βάση με φρούτα χωρίς να μείνει πουθενά κενό.
- Περιχύνουμε με λίγο σιρόπι. Αν θέλουμε ρίχνουμε 2-3 κομματάκια μικρά βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά.
- Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο. Ένα ένα τα βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη.
- Τα τσαλακώνουμε και τα βάζουμε αφράτα τσαλακωμένα στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 30′, να ροδίσει το φύλλο.
- Αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 10′ κι έπειτα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Σερβίρουμε με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα. Απολαύστε το σχεδόν ζεστό, είναι μαγεία οι υφές οι γεύσεις και τα αρώματα.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Tips
- Για να γίνουν τα κυδώνια κόκκινα πρέπει να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα.
- Είναι σημαντικό τα φρούτα να είναι ώριμα, σφιχτά και χωρίς χτυπήματα. Αποφύγετε τα μαλακά κυδώνια γιατί υστερούν σε γεύση, υφή και αρώματα.
- Σας περίσσεψαν κυδώνια; Αξιοποιήστε τα φτιάχνοντας ακόμα μία υπέροχη συνταγή! Εδώ θα βρείτε τέλειες γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές με κυδώνια.