Για τα κυδώνια
Πλένουμε σκουπίζουμε και κόβουμε στα 4 τα κυδώνια που θα βάλουμε στην τάρτα μας. Καθαρίζουμε τη φλούδα και την καρδιά.
Τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα μικρή με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε την φωτιά ίσα που να κοχλάζει το σιρόπι και βράζουμε για περίπου 2 ώρες. Σε αυτή τη φάση έχει αρχίσει να παίρνει ελαφρύ κόκκινο χρώμα.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, τη φλούδα πορτοκάλι και την αρμπαρόριζα.
Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να κοκκινίσουν τα κυδώνια και να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε αρμπαρόριζα και φλούδα.
Για την τάρτα
Σε ταψάκι βουτυρωμένο ή φόρμα δαχτυλίδι 24 εκ. ντύνουμε λαδόκολλα να εξέχει στα πλαϊνά.
Αδειάζουμε μέσα τα κυδώνια στήνοντας σε σειρές με την καμπύλη πλευρά να ακουμπάει στην λαδόκολλα. Φροντίζουμε να καλυφτεί η βάση με φρούτα χωρίς να μείνει πουθενά κενό.
Περιχύνουμε με λίγο σιρόπι. Αν θέλουμε ρίχνουμε 2-3 κομματάκια μικρά βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά.
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο. Ένα ένα τα βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη.
Τα τσαλακώνουμε και τα βάζουμε αφράτα τσαλακωμένα στην επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 30′, να ροδίσει το φύλλο.
Αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 10′ κι έπειτα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Σερβίρουμε με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα. Απολαύστε το σχεδόν ζεστό, είναι μαγεία οι υφές οι γεύσεις και τα αρώματα.
Μυστικά
Για να γίνουν τα κυδώνια κόκκινα πρέπει να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα.
Είναι σημαντικό τα φρούτα να είναι ώριμα, σφιχτά και χωρίς χτυπήματα. Αποφύγετε τα μαλακά κυδώνια γιατί υστερούν σε γεύση, υφή και αρώματα.
Σας περίσσεψαν κυδώνια; Αξιοποιήστε τα φτιάχνοντας ακόμα μία υπέροχη συνταγή! Εδώ θα βρείτε τέλειες γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές με κυδώνια.