Γεμιστό σουφλέ με δαμάσκηνο

Σοκολάτα με δαμάσκηνο, ένας συνδυασμός ακαταμάχητος. Είναι από τα γλυκά που τρώγονται ζεστά και αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο, γιατί μετά χάνει τον όγκο του αλλά παραμένει φανταστικό στη γεύση.

Εύκολη
0:50

8

30 λεπτά

20 λεπτά

γλυκό με δαμάσκηνο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

  1. Ξεκινάμε το γλυκό με δαμάσκηνο, βράζοντας πρώτα τα δαμάσκηνα με το νερό σε χαμηλή φωτιά για 20΄ (να μη λιώσουν, απλά να φουσκώσουν). Ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Κόβουμε τα μισά δαμάσκηνα στα 4 και τα υπόλοιπα τα ρίχνουμε στο μίξερ και τα πολτοποιούμε.
  3. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι και αναμειγνύουμε με τον πουρέ δαμάσκηνου. Διατηρούμε τη σάλτσα δροσερή.
  4. Σε μπεν μαρί, λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα. Αφού λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κονιάκ. Τα  αφήνουμε λίγο να κρυώσουν ελαφρά.
  5. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τα κομμένα δαμάσκηνα και το μίγμα βούτυρο-σοκολάτα (λιωμένο και κρύο).
  6. Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα σοκολάτας. Με κοφτές κινήσεις ανακατεύουμε το μείγμα μ’ ένα κουτάλι, να αραιώσει η υφή του. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα σουφλέ. 5-6 διπλώματα της μαρέγκας στο μίγμα σουφλέ σοκολάτας, είναι αρκετά ώστε να μην χάσουμε τον όγκο των αυγών.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C σε αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ ή μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. Ψήνουμε το σουφλέ για 20΄ στη μεσαία σχάρα, σε αέρα.
  8. Αφήνουμε ελαφρά να κρυώσει για να ξεφορμάρουμε (αν ψήσουμε σε φόρμα δαχτυλίδι). Αν ψήσουμε σε πυρίμαχο, το σερβίρουμε καυτό χωρίς να ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ή κακάο και περιχύνουμε με τη σάλτσα δαμάσκηνο.

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Απόρρητο