• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
11
  • 1 κιλό φρέσκα δαμάσκηνα
  • 5 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 200 γραμ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • κοσκινισμένο
  • 50 γραμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 150 γραμ. βούτυρο παγωμένο
  • κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. βούτυρο για το ταψί
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη για το ταψί
  • Για το σερβίρισμα
  • κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Φρέσκα δαμάσκηνα με τραγανή κρούστα

    Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

    Ανακατεύουμε σε μπολ την καστανή ζάχαρη (5 κ.σ.) με την κανέλα και τα πασπαλίζουμε.

    Σ’ ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα και το κρύο βούτυρο. Ψιχουλιάζουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ενσωματώνουμε στο μείγμα με τα δάχτυλα ψιχουλιάζοντας.

    Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα δαμάσκηνα και ψήνουμε για 30΄ στους 190οC ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.

    Αν σας άρεσε το γλυκό με δαμάσκηνα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

    https://www.argiro.gr/recipe/glykoksini-marmelada-damaskino-portokali-kai-anthonero/

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται