"
  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 225 γραμ. κουβερτούρα (κομμένη σε κομματάκια)
  • 110 γραμ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 4 μεγάλα αυγά χωρισμένα
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • λίγη άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα
  • Για τη σάλτσα δαμάσκηνο
  • 250 γραμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γεμιστό σουφλέ με δαμάσκηνο

    Ξεκινάμε το γλυκό με δαμάσκηνο, βράζοντας πρώτα τα δαμάσκηνα με το νερό σε χαμηλή φωτιά για 20΄ (να μη λιώσουν, απλά να φουσκώσουν). Ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα μισά δαμάσκηνα στα 4 και τα υπόλοιπα τα ρίχνουμε στο μίξερ και τα πολτοποιούμε.

    Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι και αναμειγνύουμε με τον πουρέ δαμάσκηνου. Διατηρούμε τη σάλτσα δροσερή.

    Σε μπεν μαρί, λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα. Αφού λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κονιάκ. Τα  αφήνουμε λίγο να κρυώσουν ελαφρά.

    Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, ν’ αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τα κομμένα δαμάσκηνα και το μίγμα βούτυρο-σοκολάτα (λιωμένο και κρύο).

    Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα σοκολάτας. Με κοφτές κινήσεις ανακατεύουμε το μείγμα μ’ ένα κουτάλι, να αραιώσει η υφή του. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα σουφλέ. 5-6 διπλώματα της μαρέγκας στο μίγμα σουφλέ σοκολατας, είναι αρκετά ώστε να μην χάσουμε τον όγκο των αυγών.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C σε αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ ή μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. Ψήνουμε το σουφλέ για 20΄ στη μεσαία σχάρα, σε αέρα.

    Αφήνουμε ελαφρά να κρυώσει για να ξεφορμάρουμε (αν ψήσουμε σε φόρμα δαχτυλίδι). Αν ψήσουμε σε πυρίμαχο, το σερβίρουμε καυτό χωρίς να ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ή κακάο και περιχύνουμε με τη σάλτσα δαμάσκηνο.

    Πολύ ωραίο γλυκό με δαμάσκηνο είναι και το παρακάτω

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×