Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΚΙΜΑΣ
- Ροδίζουμε το κιμά πρώτα στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί.
- Σβήνουμε με το κονιάκ.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
- Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
- Αφού γίνει τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν.
- Προσοχή να μην ξεραθούν.
- Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Εναλλακτικά, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
ΚΡΕΜΑ
- Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
- Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
- Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Την αφήνουμε να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
- Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.
- Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.
- Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
- Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.
- Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
- Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με τη σάλτσα.
- Ψήνουμε στους 180ºC με 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
- Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
- Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
- Από το ταψί αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ