Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΛΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΛΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΛΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
- Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1 ώρα να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
- Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα για το τουρλού στο φούρνο.
- Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
- Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες, (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και φασολάκια) καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μιάμιση ώρα.
- Την πρώτη ώρα ψήνουμε το τουρλού στη γάστρα σκεπασμένο με καπάκι και μετά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει και να ψηθεί σωστά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.
- Το τουρλού πρέπει να μείνει με το λάδι του.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Το σερβίρουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα προαιρετικά.
- Τρώγεται ζεστό ή κρύο αλλά και την επόμενη ημέρα είναι εκπληκτικό. Μπορείτε να το απολαύσετε σαν κυρίως vegan γεύμα χωρίς τυριά ή σαν συνοδευτικό στο τραπέζι σας.
- Η σοφαγάδα είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά του καλοκαιριού, που το φτιάχνουμε συχνά στα νησιά μας και το συνοδεύουμε με ψωμί ζυμωτό στο σπίτι.