Για το τουρλού στο φούρνο
Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1 ώρα να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα για το τουρλού στο φούρνο.
Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα.
Προσθέτουμε τις μπάμιες, (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και φασολάκια) καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μιάμιση ώρα.
Την πρώτη ώρα ψήνουμε το τουρλού στη γάστρα σκεπασμένο με καπάκι και μετά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει και να ψηθεί σωστά.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.
Το τουρλού πρέπει να μείνει με το λάδι του.
Για το σερβίρισμα
Το σερβίρουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα προαιρετικά.
Τρώγεται ζεστό ή κρύο αλλά και την επόμενη ημέρα είναι εκπληκτικό. Μπορείτε να το απολαύσετε σαν κυρίως vegan γεύμα χωρίς τυριά ή σαν συνοδευτικό στο τραπέζι σας.
Η σοφαγάδα είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά του καλοκαιριού, που το φτιάχνουμε συχνά στα νησιά μας και το συνοδεύουμε με ψωμί ζυμωτό στο σπίτι.