Ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας (Μακεδονική)

Γλυκιά παραδοσιακή ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας! Φτιάξτε τη θα παραμιλάνε όλοι

Δύσκολη
1:35

14

20 λεπτά

1 ώρα και 15 λεπτά

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου | Φτιάξτε μοναδική νηστίσιμη Μακεδονική ταχινόπιτα με χαλβά και καρύδια. παραδοσιακή νηστίσιμη ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

Εξοπλισμός

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

Εκτέλεση

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

  1. Αλέθουμε πρώτα στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο σησαμέλαιο.
  4. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη μισή ποσότητα αμυγδάλου-ζάχαρης.
  5. Στρώνουμε ενδιάμεσα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα.
  6. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν λίγο στα πλαϊνά του ταψιού.
  7. Βάζουμε με κουτάλι τη μισή γέμιση και το μισό χαλβά, σε τρίμματα.
  8. Καλύπτουμε τη γέμιση με 2 πολίτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα.
  9. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το χαλβά.
  10. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.
  11. Σκεπάζουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλου-ζάχαρης.
  12. Καλύπτουμε την πίτα με τα 3 τελευταία φύλλα, αφού τα ραντίσουμε με σησαμέλαιο.
  13. Μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά της πίτας και την κόβουμε σε κομμάτια.
  14. Λαδώνουμε την επιφάνεια με σησαμέλαιο και τη ραντίζουμε με νερό.
  15. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 150 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πίτα.
  16. Θέλουμε να ψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και να ροδίσει παντού.
  17. Όπως τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με μέλι και την αφήνουμε να κρυώσει.

Tips

  • Είναι πολύ βασικό να ψηθεί σωστά το φύλλο, μέχρι μέσα, σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλή ώρα.
  • Αντί να βάλουμε μέλι, μπορούμε να σιροπιάσουμε την πίτα όπως κάνουμε στον μπακλαβά.
Απόρρητο