• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
32
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλ. σησαμέλαιο
  • 300 γραμ. ταχίνι ολικής αλέσεως
  • 4 κ.σ. γεμάτες
  • μέλι Χαλκιδικής
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γραμ. ψίχα αμυγδάλου
  • 200 γραμ. χαλβά με κακάο
  • μέλι για το τελείωμα 
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας (Μακεδονική)

    Για τη νηστίσιμη ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας,

    • Αλέθουμε πρώτα στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
    • Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
    • Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο σησαμέλαιο.
    • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη μισή ποσότητα αμυγδάλου-ζάχαρης.
    • Στρώνουμε ενδιάμεσα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα.
    • Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν λίγο στα πλαϊνά του ταψιού.
    • Βάζουμε με κουτάλι τη μισή γέμιση και το μισό χαλβά, σε τρίμματα.
    • Καλύπτουμε τη γέμιση με 2 πολίτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα.
    • Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το χαλβά.
    • Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.
    • Σκεπάζουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλου-ζάχαρης.
    • Καλύπτουμε την πίτα με τα 3 τελευταία φύλλα, αφού τα ραντίσουμε με σησαμέλαιο.
    • Μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά της πίτας και την κόβουμε σε κομμάτια.
    • Λαδώνουμε την επιφάνεια με σησαμέλαιο και τη ραντίζουμε με νερό.
    • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 150 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πίτα.
    • Θέλουμε να ψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και να ροδίσει παντού.
    • Όπως τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με μέλι Χαλκιδικής και την αφήνουμε να κρυώσει.

    Extra Tips

    -Αντί να βάλουμε μέλι Χαλκιδικής, μπορούμε να σιροπιάσουμε την πίτα όπως κάνουμε στον μπακλαβά.
    -Είναι πολύ βασικό να ψηθεί σωστά το φύλλο, μέχρι μέσα, σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλή ώρα.

    Και αν σας άρεσε η παραδοσιακή ταχινόπιτα, ρίξτε μια ματιά και στο παρακάτω γλυκιά νηστίσιμη συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται