Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο

Φτιάξτε αφράτη βασιλόπιτα με βούτυρο, αυγά, μπαχαρικά και λικέρ, γαρνίρετε με λευκή σοκολάτα για εντυπωσιακό γιορτινό αποτέλεσμα.

Εύκολη
1:05

12 μερίδες

15 λεπτά

50 λεπτά

βασιλοπιτα κεικ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Εξοπλισμός

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Μπεν Μαρί

Μπεν Μαρί

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Video

Εκτέλεση

  1. Βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  3. Βουτυρώνουμε στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις ή στους 160ºC στον αέρα.
  5. Σε μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1΄.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Στη συνέχεια αυξάνουμε τη ταχύτητα και χτυπάμε 3-4΄ για να αφρατέψει το μίγμα.
  7. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το καθένα πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  8. Προσθέτουμε βανίλια, ξύσμα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και λικέρ.
  9. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Δεν χτυπάμε πολύ μετά το αλεύρι.
  10. Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
  11. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και τοποθετούμε το φλουρί.
  12. Ψήνουμε περίπου 50΄ μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο.
  13. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα στο ταψί για 30΄ και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
  14. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, γαρνίρουμε με γλάσο λευκής σοκολάτας και αφήνουμε να στραγγίξει.
  15. Σερβίρουμε σε πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.

ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

  1. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε μπολ για μπεν μαρί.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα που εφαρμόζει το μπολ, βάζουμε λίγο νερό για να δημιουργηθεί μπεν μαρί.
  3. Σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε το μπολ με τη σοκολάτα πάνω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
  4. Αφαιρούμε το μπολ από τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
  5. Περιχύνουμε το γλάσο πάνω στη βασιλόπιτα και αφήνουμε να στραγγίξει.

Tips

  • Να προθερμάνεις καλά τον φούρνο σου. Όπου και να ψήσεις δεν έχει σημασία, αρκεί να προσέξεις τις λεπτομέρειες και τα μυστικά στο ψήσιμο.

 

Γιατί σκάει η βασιλόπιτα;

  • Μέγεθος σκεύους: Αν χρησιμοποιήσεις μικρό σκεύος, η επιφάνεια ψήνεται γρήγορα και σχηματίζει κρούστα, ενώ το εσωτερικό παραμένει ρευστό. Καθώς φουσκώνει, το υγρό κέικ ψάχνει δίοδο και σκάει η επιφάνεια.
  • Θερμοκρασία φούρνου: Αν ο φούρνος είναι πολύ δυνατός ή η θερμοκρασία ψηλά, η επιφάνεια ψήνεται γρήγορα ενώ το κέντρο παραμένει υγρό. Όταν φουσκώσει, σκάει για να απελευθερώσει την πίεση.

 

Γιατί κάθεται η βασιλόπιτα;

  • Αν η βασιλόπιτα φαίνεται έτοιμη αλλά ξεφουσκώνει μόλις τη βγάλεις, πιθανότατα το κέντρο ήταν ακόμα άψητο.
  • Λύση: Μπήξε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο πριν την βγάλεις από τον φούρνο. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμη. Αν βγει με υγρασία, πρέπει να ψήνεται παραπάνω.

 

Γιατί λάσπωσε ή έχει κολλώδη υφή;

  • Παραχτύπησες το μείγμα αφού προστέθηκε το αλεύρι, αναπτύχθηκε η γλουτένη και έγινε ελαστικό και κολλώδες.
  • Ο φούρνος είναι χαμηλός και δεν δίνει αρκετή δύναμη για να φουσκώσει η ζύμη σωστά. Το κέικ κάθεται και μένει κολλώδες σαν ωμό ζυμάρι.

 

Πώς διατηρείται η βασιλόπιτα;

  • Αφού κρυώσει για 30΄, αναποδογύρισε τη σε σχάρα για να φύγει η υγρασία.
  • Τύλιξε καλά με μεμβράνη κουζίνας και φύλαξέ τη:
  • Στον πάγκο: 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου
  • Στο ψυγείο: 3-4 ημέρες
  • Στην κατάψυξη: έως 3 μήνες
Απόρρητο