Εκτέλεση
Για την καλύτερη βασιλόπιτα κέικ, για να γίνει αφράτη, φουσκωτή και νόστιμη χρειάζεσαι μόνο 10′. Μέτρησε όλα τα υλικά σου στο πάγκο και ξεκινά να φτιάξεις την καλύτερη βασιλόπιτα. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 32 ή 34 εκατοστά, και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 170 βαθμούςC , στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα στην κάτω σχάρα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Προσθέτουμε εναλλάξ στο κέικ το γάλα με το αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη και φουσκωτή και νόστιμη η βασιλόπιτα κέικ .
Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά ) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Αδειάζουμε τη βασιλόπιτα κέικ στο έτοιμο ταψί, και μπήγουμε το φλουρί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο !
Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30 λεπτά το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη τη βασιλόπιτα κέικ ή γράφουμε ευχές με γλάσο.
Μυστικά για βασιλόπιτα κέικ
Για να φτιάξεις την καλύτερη βασιλόπιτα κέικ, να σου γίνει αφράτη, φουσκωτή και νόστιμη, δώσε μεγάλη βάση στα μυστικά για το ψήσιμο της βασιλόπιτας. Που ψήνεται σε αέρα ή αντιστάσεις; Μάθε γιατί σου σκάει η βασιλόπιτα. Γιατί κάθεται αφού τη βγάλεις από το φούρνο;
-Καταρχήν τα υλικά σου όλα να τα έχεις ζυγισμένο πάνω στον πάγκο σου. Μην τρέχεις τελευταία στιγμή να βρεις ένα υλικό γιατί έτσι ξεχνάς τι μετράς και ίσως και κάποιο υλικό! Από την ώρα που αρχίζεις, χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά γι αυτή την εύκολη βασιλόπιτα κέικ.
-Να προθερμάνεις καλά τον φούρνο σου. Όπου και να ψήσεις δεν έχει σημασία. Αρκεί να προσέξεις τις λεπτομέρειες και τα μυστικά στο ψήσιμο της βασιλόπιτας.
Γιατί σκάει η Βασιλόπιτα;
Είναι βασικό, τι μέγεθος είναι το σκεύος που θα ψήσεις τη βασιλόπιτα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν τη βάλεις σε μικρό σκεύος, τότε μετά το ψήσιμο θα δεις ότι έσκασε η βασιλόπιτα και βαθιές ρωγμές εμφανίστηκαν στην επιφάνεια της καθώς και περίεργο φούσκωμα. Κι αυτό γιατί η μικρή επιφάνεια από το μικρό σκεύος που χρησιμοποίησες ψήθηκε γρήγορα, έκανε κρούστα αλλά η καρδιά του κέικ είναι ακόμα ρευστή και όταν αρχίσει να κάνει σώμα ψάχνει δίοδο. Με την διόγκωση, το υγρό κέικ βγαίνει πάνω και σαν αποτέλεσμα σκάει η βασιλόπιτα.
Ένας άλλος λόγος που σκάει η βασιλόπιτα, είναι ότι την έβαλες σε δυνατή θερμοκρασία ή ο φούρνος είναι πολύ δυνατότερος σε σχέση με την ένδειξη της λυχνίας και ψήνεται γρήγορα απέξω κάνοντας κρούστα στην επιφάνεια.
Μετά όταν η καρδιά της βασιλόπιτας αρχίσει να στερεοποιείται και να διογκώνεται με το ψήσιμο ψάχνει δίοδο κι έτσι σκάει η Βασιλόπιτα.
Γιατί κάθεται η Βασιλόπιτα;
Η βασιλόπιτα φουσκώνει ωραία στο φούρνο κι εκεί που νομίζεις ότι είναι έτοιμη, την βγάζεις στον πάγκο. Και παφ, ξεφουσκώνει και κάθεται η Βασιλόπιτα και κάνει αντιαισθητικό βαθούλωμα στο κέντρο. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί γιατί
1) Ανοιγόκλεισες το φούρνο την ώρα που το κέικ έπαιρνε όγκο
2)Το κέικ στο κέντρο δεν έχει προλάβει να ψηθεί σωστά γιατί ο φούρνος είναι πολύ δυνατός. Βλέπεις ότι φουσκώνει έχει ροδίσει απέξω λόγω το δυνατού φούρνου, αλλά το κέντρο ακόμα είναι υγρό. Όποτε μόλις το βγάλεις από το φούρνο εκεί που είναι μαλακό και ρευστό το μείγμα, κάθεται.
Γι αυτό, το πιο σωστό είναι πριν βγάλεις τη βασιλόπιτα από τον φούρνο να μπήξεις την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο της βασιλόπιτας. Αν η λάμα βγει καθαρή από ζύμη τότε πέτυχες το τέλειο ψήσιμο και είναι έτοιμη αφράτη και φουσκωτή η βασιλόπιτα και έτσι θα παραμείνει και μετά. Αν ή λάμα του μαχαιριού βγει με υγρασία ζύμης (δείγμα ότι είναι ακόμα άψητη στο κέντρο) τότε μετά το ψήσιμο κάθεται η βασιλόπιτα,αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Γιατί λάσπωσε η βασιλόπιτα και έχει κολλώδη υφή;
1)Γιατί δεν πρόσεξες αυτά που γράφει η συνταγή μου και παραχτύπησες το κέικ, αφού έβαλες το αλεύρι και άρχισε να αναπτύσσεται η γλουτένη με αποτέλεσμα να γίνει το μείγμα ελαστικό και κολλώδες.
2)Γιατί ο φούρνος σου είναι χαμηλός δεν αντιστοιχεί δηλ στην ένδειξη της λυχνίας και «πλαντάζει» η ζύμη, δηλαδή, καθώς ψήνεται σε χαμηλό φούρνο χωρίς να έχει την δύναμη ο φούρνος για να πάρει τον όγκο που πρέπει, κάθεται η ζύμη και μέσα γίνεται κολλώδες σαν ωμό ζυμάρι ψωμιού.
Πως διατηρείται η Βασιλόπιτα;
Αφού τη φτιάξεις και κρυώσει για 30΄, την αναποδογυρίζεις πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία της. Τότε, με μεμβράνη κουζίνας την τυλίγεις πολύ καλά και την συντηρείς για 1-2 μέρες στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου, για 3 -4 ημέρες στο ψυγείο και για 3 μήνες στην κατάψυξη.
Αν σας μείνει μη στεναχωριέστε, μπορείτε να φτιάξετε με αυτή ωραιότατες καριόκες.
Διαβάστε περισσότερα μυστικά επιτυχίας για την πιο αφράτη βασιλόπιτα εδώ.