Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΦΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΦΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- Βάζουμε το γάλα σε μπολ, ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μίγμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2 με 3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.
- Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
- Προσθέτουμε και τις βανίλιες.
- Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα.
- Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-γάλα.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ισομοιράζουμε το μίγμα στα δυο ταψάκια.
- Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 25 λεπτά περίπου.
- Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όσο ψήνουμε.
- Όταν ψηθούν τα κέικ, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού.
- Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε ένα παντεσπάνι, στο τέλος του ψησίματος, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού.
- Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.
- Σε αυτό το στάδιο, και αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες ή τυλιγμένα καλά με μεμβράνη, στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΦΕ
- Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
ΚΡΕΜΑ
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ (αν θέλετε άγλυκο τιραμισού, βάλτε λίγη ζάχαρη και σταδιακά προσθέστε κι άλλη, αν θέλετε πιο γλυκιά κρέμα).
- Με σύρμα, ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ σε μία πιατέλα.
- Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ.
- Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα τιραμισού.
- Πασπαλίζουμε με την μισή σοκολάτα ξύσμα.
- Αναποδογυρίζουμε το άλλο κέικ στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε. Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο κέικ.
- Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ.
- Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού.
- Πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτα και παγώνουμε το κέικ τιραμισού στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.
- Λίγο πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε το κέικ σε ταψάκι μακρόστενο 22×32.
- Αφού κρυώσει το κόβω κατά μήκος στη μέση και κάθε νέο κομμάτι το κόβω οριζόντια στη μέση. Έτσι έχω 4 μακρόστενα παντεσπάνια.
- Στήνω ακολουθώντας τις οδηγίες παραπάνω. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της κρέμας για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
- Αν μπορείτε αφήστε το γλυκό αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ακόμα και μια ολόκληρη νύχτα, θα γίνει ακόμα πιο μαγικό.
Tips
- Το καλό χτύπημα των αυγών με το μίξερ εξουδετερώνει την μυρωδιά τους.