Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΚΟ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Ο ντάκος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής και αγαπημένο πιάτο για όλους τους υπόλοιπους. Το παξιμάδι είναι γεμάτο βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (πύριτιο,χρώμιο) και αμινοξέα. Η ντομάτα αποτελείται κυρίως από νερό και τα 100 γρ. δίνουν μόνο 18 θερμίδες. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών (C, A, B6), φυλλικού οξέος και λυκοπενίου (καροτινοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση). Η ξινομυζήθρα μας δίνει πρωτεΐνη, ασβέστιο και συγκαταλέγεται μεταξύ των τυριών με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΚΟ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τρίβουμε πρώτα τις δυο ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε χωριστά σε μικρά καρέ την άλλη ντομάτα.
- Μέσα στην τριμμένη ντομάτα ρίχνουμε το αλάτι και τις 2 κουταλιές ξύδι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα κρίθινα παξιμάδια σε πιατέλα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη.
- Περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα και με όλα τα ζουμιά της.
- Γαρνίρουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα.
- Βάζουμε από μια κουταλιά ξινομυζήθρα σε κάθε ντάκο.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
- Τέλος, γαρνίρουμε με κάπαρη, ελιές και κρίταμο.
- Αφήστε να σταθεί για λίγα λεπτά και να ποτίσει με τα υγρά της ντομάτας και απολαύστε τον σαν το ωραιότερο ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.
Θέλετε περισσότερες εύκολες καλοκαιρινές συνταγές; Δείτε τες όλες εδώ!