Ντάκος με ξινομυζήθρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Όλο το καλοκαίρι σε μια σαλάτα και η καλύτερη λύση για ένα ελαφρύ γεύμα! Ο ντάκος με ξινομυζήθρα,...

Ντάκος με ξινομυζήθρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Όλο το καλοκαίρι σε μια σαλάτα και η καλύτερη λύση για ένα ελαφρύ γεύμα! Ο ντάκος με ξινομυζήθρα, είναι παραδοσιακή κρητική συνταγή. Η συνταγή φτιάχνεται με απλά υλικά που έχουμε όλοι σπίτι μας.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
317

Για το ντάκο

  • 1 διπλό κρίθινο ντάκο
  • 3 ώριμες κόκκινες ντομάτες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη (ή θρούμπι)
  • 2 κ.σ. γεμάτες ξινομυζήθρα
  • Λίγη κάπαρη
  • Ελιές
  • Κρίταμο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 450 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το ντάκο

Τρίβουμε πρώτα τις δυο ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε χωριστά σε μικρά καρέ την άλλη ντομάτα.

Μέσα στην τριμμένη ντομάτα ρίχνουμε το αλάτι και τις 2 κουταλιές ξύδι και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τα κρίθινα παξιμάδια σε πιατέλα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη.

Περιχύνουμε τους ντάκους με την τριμμένη ντομάτα και με όλα τα ζουμιά της.

Γαρνίρουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα.

Βάζουμε από μια κουταλιά ξινομυζήθρα σε κάθε ντάκο.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Τέλος, γαρνίρουμε με κάπαρη, ελιές και κρίταμο.

Αφήστε το ντάκο με ξινομυζήθρα να σταθεί για λίγα λεπτά και να ποτίσει με τα υγρά της ντομάτας και απολαύστε τον σαν το ωραιότερο ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.

Θέλετε περισσότερες εύκολες καλοκαιρινές συνταγές; Δείτε τες όλες εδώ!

Αν σας αρέσει ο κρητικός ντάκος με ξινομυζήθρα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω παραδοσιακή σαλάτα.

Εσείς ποια άλλη κρητική συνταγή θα φτιάχνατε;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ο ντάκος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής και αγαπημένο πιάτο για όλους τους υπόλοιπους. Το παξιμάδι είναι γεμάτο βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (πύριτιο,χρώμιο) και αμινοξέα. Η ντομάτα αποτελείται κυρίως από νερό και τα 100 γρ. δίνουν μόνο 18 θερμίδες. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών (C, A, B6), φυλλικού οξέος και λυκοπενίου (καροτινοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση). Η ξινομυζήθρα μας δίνει πρωτεΐνη, ασβέστιο και συγκαταλέγεται μεταξύ των τυριών με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται