Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Αφού καθαρίσουμε το ψάρι και το φιλετάρουμε, θα φτιάξουμε πρώτα μια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και έπειτα σε λεπτές φέτες.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε σε καρέ τις ντομάτες.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα τρυφερά κοτσάνια του. Κρατάμε τα φύλλα για το τελείωμα της συνταγής και θα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα τα τρυφερά ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού.
- Ζεσταίνουμε μία πλασωτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄.
- Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα κοτσάνια μαϊντανού.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10- 15΄, ανάλογα πόσο ζουμερή είναι, μέχρι σχεδόν να μελώσει η σάλτσα.
- Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό.
- Σε μικρό πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας (κρατάμε 4 κ.σ) και ακουμπάμε επάνω τα φιλέτα ψαριού.
- Βάζουμε λίγη σάλτσα πάνω σε κάθε ψάρι.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και ακουμπάμε επάνω τις φέτες ντομάτας.
- Ψήνουμε για 12′ στους 200 °C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- Αφού ψηθεί αφήστε το φαγητό να σταθεί για 10′ σκεπάζοντας το ταψί.
- Φρέσκο ψωμί απαραίτητα και δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο για αυτή την μοναδική Ελληνική συνταγή ψάρι αλά Σπετσιώτα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Όταν έχετε ολόκληρο ψάρι που θέλει παραπάνω ψήσιμο, τότε μπορείτε να βάλετε στο ταψί λεπτές φέτες πατάτας και πάνω να βάλετε το ψάρι και τη σάλτσα.
- Λίγες λεπτές φέτες ντομάτας πάνω στο ψάρι θα βοηθήσουν ώστε να μην ξεραθεί και στεγνώσει η σάρκα του ψαριού.
- Το ψάρι αλά Σπετσιώτα δε χρειάζεται πολύ ώρα ψήσιμο. Έτσι κι αλλιώς το ψάρι γενικά δεν θέλει πολύ ώρα ψήσιμο και ειδικά όταν είναι φιλέτο.
- Ο χρόνος ψησίματος του ψαριού ποικίλει ανάλογα την κοπή του ψαριού, ποτέ όμως δεν ξεπερνάει τα 30′ στο συνολικό ψήσιμο στο φούρνο για ένα ολόκληρο ψάρι του 1 κιλού.
- Αν το ψάρι είναι σε φιλέτα, θέλει το πολύ 12′ ψησίματος κι αν είναι σε φέτες πάχους 1,5 εκ. χρειάζεται γύρω στα 15′ ψήσιμο για να μείνει ζουμερό.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφυρίδα, τσιπούρα, πέρκα ή μπακαλιάρο για τη συνταγή αυτή.
- Διαλέξτε ντομάτες ώριμες και σφιχτές, με πολύ σάρκα, λίγους χυμούς και λεπτή φλούδα. Αν οι ντομάτες είναι λεπτόφλουδες δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα.
- Μπορείτε να τρίψετε τις ντομάτες σε τρίφτη αντί να τις ψιλοκόψετε.
- Αν οι ντομάτες έχουν πολλά ζουμιά η σάλτσα θα σας βγει αραιή.
- Το ψάρι πρέπει, αν το πάρεις ολόκληρο, να το καθαρίσεις, να το πλύνεις καλά στην κοιλιά του και να το βάλεις σε σουρωτήρι στο ψυγείο σκεπασμένο με νωπή πετσέτα.
- Το καθαρίζεις και το φιλετάρεις όταν είσαι έτοιμος να το μαγειρέψεις.
- Μπορείς να το αφήσεις φιλεταρισμένο σε γυάλινο μπολ, καλά σκεπασμένο. Το φιλέτο ψάρι το αλατίζεις λίγο πριν το βάλεις στο τηγάνι στο ταψί ή στην κατσαρόλα. Ποτέ νωρίτερα γιατί το αλάτι αρχίζει και ψήνει τη σάρκα του ψαριού από την ώρα που το βάζεις επάνω του.
Tips
- Μην παραψήνετε το ψάρι σας σε όποια μορφή κι αν το μαγειρεύετε. Το ψάρι φιλέτο, φέτα ή ολόκληρο, όσο πιο πολύ το ψήνεις τόσο πιο πολύ στεγνό, σκληρό, ινώδες κι άγευστο θα βγει στο τέλος.