Υλικά
ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
ΤΟ ΜΙΓΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
ΤΟ ΜΙΓΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πρώτα φτιάχνουμε το παντεσπάνι για να ψηθεί και να κρυώσει.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Μαζεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ.
- Βάζουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ.
- Ενώνουμε τα δυο μίγματα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα καθαρό μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και με μίξερ τα χτυπάμε μέχρι να αρχίσουν να πήζουν.
- Βροχηδόν ρίχνουμε 2 κουταλιές από τη συνολική ζάχαρη και χτυπάμε τη μαρέγκα μέχρι να γυαλίσει και να κάνει κορυφές που στέκονται.
- Την αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να κρεμόσουν.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στους κρόκους.
- Συνεχίζουμε το απαλό χτύπημα προσθέτοντας εναλλάξ τα στερεά υλικά με την υπόλοιπη μαρέγκα.
- Το μίγμα δεν θέλει πολύ χτύπημα γιατί θα χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
- Βάζουμε την πουτίγκα σε βουτυρωμένο μακρόστενο πυρέξ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C για περίπου 45 λεπτά, να φουσκώσει, να ροδίσει, να σταθεροποιηθεί και να κάνει κρούστα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- Πρώτα χτυπάμε με μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει κορυφές, να σταθεροποιηθεί και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, την βανίλια, την κανέλα.
- Ανακατεύοντας συνεχώς αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα. Η κρέμα θα δέσει όσο βράζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει, αφού κρυώσει θα σφίξει αρκετά.
- Την αφήνουμε με εφαπτόμενη μεμβράνη στην επιφάνεια της, να κρυώσει τελείως.
- Με το μίξερ χειρός την αφρατεύουμε.
- Λίγη λίγη ανακατεύοντας με μαλακή σπάτουλα, ρίχνουμε την κρύα κρέμα μέσα στην κρέμα βανίλια και τις ενώνουμε με απαλές κινήσεις.
- Αδειάζουμε την βελούδινη κρέμα πάνω στο κρύο γλυκό και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει τελείως για μερικές ώρες.
- Πασπαλίζουμε κανέλα, ψιλοκομμένο καρύδι και λίγο ξύσμα σοκολάτας.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από χυμό λεμόνι και κονιάκ σε μικρή κατσαρόλα.
- Βράζουμε το σιρόπι από την ώρα που θα πάρει βράση για 5 λεπτά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.
- Αφού περάσουν τα 5 λεπτά και πυκνώσει τότε ρίχνουμε το χυμό λεμόνι.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το κονιάκ.
- Τρυπάμε ολόγυρα με σουβλί το γλυκό και περιχύνουμε λίγο λίγο με το ζεστό σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά περιχύνουμε με την κρέμα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το σιρόπι πρέπει να είναι δεμένο και ζεστό και η πουτίγκα κρύα.
- Μυστικό για να βγάζει το πορτοκάλι όλα τα αρώματα από τα αιθέρια έλαια: το βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε ελάχιστη ζάχαρη. Πιέζουμε με κουτάλι και το τρίβουμε ώστε να απελευθερώσει όλα τα αιθέρια έλαιά του.
- Το παντεσπάνι δεν θέλει πολύ ανακάτεμα γιατί θα πέσει ο όγκος της μαρέγκας.
- Αν δεν ψηθεί σωστά το παντεσπάνι και στην καρδιά του δεν έχει στεγνώσει η ζύμη, τότε μόλις το βγάλετε από το φούρνο θα κάτσει στη μέση θα κάνει λακούβα.
- Συνεχές ανακάτεμα στην κρέμα για να μην κάτσει το κορν φλάουρ στον πάτο και καεί.
- Πρέπει να κρυώσει καλά η κρέμα βανίλια να σφίξει για να ενωθεί με την κρύα σαντιγί.
- Την σαντιγί μπορείτε και να την παραλείψετε τελείως. Δηλαδή να ρίξετε την κρέμα πάνω στο γλυκό όσο είναι ακόμα ρευστή και ζεστή.
- Πασπαλίζουμε το γλυκό με μπόλικη κανέλα στο σερβίρισμα ή και ξύσμα σοκολάτας. Ψιλοκομμένα καρύδια στην επιφάνεια της πουτίγκας ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα.
- Ένα ξύλο κανέλας μέσα στην κρέμα που βράζει απογειώνει τη γεύση της και μετά το βράσιμο το αφαιρούμε.
- Αν έχετε το χρόνο, φτιάξτε το παντεσπάνι και το σιρόπι και σιροπιάστε μια ημέρα πριν. Την επόμενη βάλτε την κρέμα, έτσι γίνεται θεϊκό.
- Όπως όλα τα σιροπιαστά πρέπει να μείνει να τραβήξει το σιρόπι σωστά.
- Γίνεται ακόμα πιο ωραίο αν μείνει μερικές ώρες στο ψυγείο με την κρέμα.