Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρέας σε 4 φέτες και το στεγνώνουνε σε απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνουμε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Ροδίζουμε το κρέας για 4-5’ να κάνει κρούστα κι αναποδογυρίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’ να γίνει διάφανο.
- Βάζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ.
- Σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρωματίζουμε με δαφνόφυλλο και μπαχάρι.
- Συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό και σκεπάζουμε το κρέας.
- Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15’ μέχρι να μαλακώσει και να μελώσει δέσει η σάλτσα του.
- Μέχρι να βράσει, το κρέας ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση.
- Με κοφτερό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια την σάρκα της χωρίς να κόψουμε καθόλου την φλούδα.
- Χαράζουμε μόνο στο εσωτερικό της.
- Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μέσα στην χαραγμένη σάρκα.
- Τις βάζουμε σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Πασπαλίζουμε με λίγο θρούμπι ή ρίγανη.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει για περίπου 30’
- Αφού ψηθούν, με ένα κουτάλι πιέζουμε την μαλακή σάρκα της, ώστε να δημιουργήσουμε θήκη στην μέση.
- Βάζουμε το κρέας μέσα στη μελιτζάνα με λίγη δεμένη από την σάλτσα του.
- Από πάνω βάζουμε 1 κ.σ. ξινομυζήθρα
- Ακουμπάμε λεπτή φέτα ντομάτας και καλύπτουμε με χοντρή φέτα γραβιέρα η άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει.
- Γαρνίρουμε κάθε καλόγερο με μια φέτα πιπεριάς.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στη μεσαία σχάρα για 10’ να λιώσουν τα τυριά και γύρω – γύρω, να καλύψει η λιωμένη γραβιέρα την μελιτζάνα.
- Σερβίρουμε τον καλόγερο ζεστό με πατάτες Νάξου τηγανητές.