Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει όλο το άμυλο του.
- Στύβουμε από πάνω του χυμό από 1/2 λεμόνι και το αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Με τον τρόπο αυτό το προετοιμάζουμε, μαλακώνει πιο γρήγορα κάθε κόκκος του στο φαγητό. Έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλετε πολύ νερό και να αλλοιώσετε την πλούσια γεύση.
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε τα μακρόστενα πομοντόρια στα 4 και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, ζουλάμε ελαφρά με τα χέρια να βγάλουν τον χυμό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σπάμε το σκόρδο.
ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά να αρπάξουν λίγο χρώμα εξωτερικά οι φλούδες τους.
- Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και όσα ζουμιά έχουν βγάλει και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους για περίπου 7 με 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σπασμένο.
- Σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ.
- Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να μοσχοβολήσει.
- Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε γύρω στα 13 με 15 λεπτά μέχρι να σκάσει ο κόκκος αλλά να κρατάει στο δόντι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.
- Πασπαλίζουμε με τα βότανα και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά, όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει στο δόντι.
- Ρίχνουμε 2 παγάκια και ανακατεύουμε για να κοπεί ο βρασμός.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και να χυλώσει.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και το ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο.
- Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε με γιαούρτι η ξινομυζήθρα όσο ακόμα είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.
- Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα δυόσμου και βασιλικού.
Tips
- Πρέπει να βράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να κοχλάζει δυνατά.