Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό.
- Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Στύβουμε μέσα στο ρύζι το ένα λεμόνι κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Πρώτα τρίβουμε τα ξερά κρεμμύδια στη γέμιση και έπειτα τρίβουμε τη ντομάτα.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους καθώς και τα μυρωδικά. Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό.
- Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά της γέμισης.
- Ψιλοκόβουμε την καρδιά από ένα μαρούλι ή τρίβουμε ένα κολοκύθι στη γέμιση.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
- Πιάνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι ζουμερή γέμιση και το τυλίγουμε σφιχτά.
- Όμοια τυλίγουμε και τα υπόλοιπα.
- Σε μια κατσαρόλα 26 εκατ. βάζουμε στη βάση 3 με 4 αμπελόφυλλα.
- Βάζουμε σειρά-σειρά σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
- Στήνουμε και την επόμενη σειρά από πάνω τοποθετώντας τα το ένα κοντά στο άλλο.
- Είναι βασικό η κατσαρόλα να είναι φαρδιά για μην κάνεις πολλές σειρές.
- Ακουμπάμε ένα πιάτο πάνω στο φαγητό.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι.
- Προσθέτουμε νερό, ίσα που να σκεπαστούν.
- Βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.
- Τα σερβίρουμε με το λεμόνι.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Δοκιμάστε ελαφρά το μίγμα της γέμισης αν χρειάζεται αλάτι πριν τα τυλίξετε.
- Ανάλογα την εποχή μπορείτε να βάλετε στη γέμιση ψιλοκομμένο μαρούλι, τριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένη αγκινάρα ή μελιτζάνα.
- Η γέμιση χρειάζεται υγρασία. Όσο πιο πολύ υγρασία έχει η γέμιση τόσο πιο αφράτο θα γίνει.
- Μπορείτε να τα τυλίξετε με αμπελόφυλλα, μαρουλόφυλλα, λάπαθα κλπ.
- Τα πολλά λαχανικά όπως κρεμμύδι, τριμμένο κολοκύθι, χόρτα όπως ή σέσκουλα, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, κάνουν πολύ αφράτη τη γέμιση.
Tips
- Να θυμάστε ότι χρειάζονται καλό αλάτισμα στη γέμιση.