Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ
- Για την παραδοσιακή συνταγή από την Κω, διαλέγουμε κρέας χοιρινό κατά προτίμηση από τον λαιμό.
- Θα ετοιμάσουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα και θα κάνουμε εύκολη μικρή προετοιμασία για το πλιγούρι.
- Ψιλοκόβουμε το χοιρινό σε μικρές μπουκιές και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χοιρινό στο καυτό λάδι και το ροδίζουμε ολόγυρα για 6-7´ να κάνει κρούστα.
- Ρίχνουμε ζεστό νερό να καλυφθεί τελείως το χοιρινό στην κατσαρόλα (περίπου 2-1/2 φλ. ζεστό νερό).
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μπόλικο κύμινο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το χοιρινό για περίπου 40’ μέχρι να μαλακώσει τελείως και να μείνει με λίγο ζουμάκι στην κατσαρόλα.
- Όταν γίνει το χοιρινό και μαλακώσει και μείνει με λίγη σάλτσα στην κατσαρόλα, τότε προσθέτουμε μέσα το μουσκεμένο πλιγούρι.
- Σβήνουμε αμέσως την φωτιά.
- Ανακατεύουμε τα χοιρινό πλιγούρι με μια κουτάλα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και έξτρα κύμινο.
- Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το παραδοσιακό φαγητό να μείνει για 5-6’ σκεπασμένο ώστε να απορροφήσει το πλιγούρι όλο τον ζωμό από το χοιρινό.
- Σερβίρουμε το ζεστό χοιρινό πλιγούρι αμέσως πριν στεγνώσει τελείως.
- Εγώ το απολαμβάνω πάντα με μια κουταλιά γιαούρτι. Όπως είναι ζεστό το χοιρινό πλιγούρι, το γιαούρτι λιώνει και αποκτάει κρεμώδη υφή. Δοκιμάστε το.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ
- Ωστόσο, όση ώρα μαγειρεύεται το χοιρινό στην κατσαρόλα, βάζουμε το χοντρό πλιγούρι σε ένα μπολ.
- Το καλύπτουμε με βραστό νερό και σκεπάζουμε το μπολ.
- Αφήνουμε 10’ λεπτά να ρουφήξει το πλιγούρι και να αρχίσει να μαλακώνει.
- Το βραστό νερό πρέπει να είναι τόσο, ίσα που να καλύπτει το πλιγούρι.
- Αν αγαπάς τις παραδοσιακές συνταγές δες τες όλες εδώ. Συνταγές παραδοσιακές και μοναδικές από τις Μαμάδες του Αιγαίου.
Tips
- Το πλιγούρι δεν πρέπει να μαλακώσει τελείως πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα, για να έχει περιθώριο να πιει όλη την σάλτσα από το χοιρινό και να γίνει πεντανόστιμο.