Φρέσκα φασολάκια: Kαθάρισμα και συντήρηση στην κατάψυξη
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Τα φρέσκα φασολάκια είναι αντιοξειδωτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού, πράγμα που τα κάνει απαραίτητα στη διατροφή μας. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους. Πέρα από τα παραδοσιακά κοκκινιστά λαδερά φασολάκια, είναι υπέροχα σαν σαλάτα, ή στην κατσαρόλα με κρέας.
Το καλοκαίρι που είναι στην εποχή τους, τα πράσινα φασολάκια βρίσκονται σε αφθονία και μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Η σωστή προετοιμασία και συντήρησή τους εξασφαλίζει ότι θα τα απολαμβάνεις όλο τον χρόνο! Δες παρακάτω πώς να τα καθαρίσεις και να τα καταψύξεις σωστά.
Σωστή επιλογή
Γνωρίζετε ότι πολλές φορές τα φασολάκια είναι τόσο τρυφερά που δε χρειάζονται καθόλου καθάρισμα γιατί δεν έχουν καθόλου ίνες.
Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε φασολάκια πρέπει να δώσετε προσοχή στα παρακάτω:
- Να είναι τόσο τρυφερά που αν τα τσακίσετε στη μέση να σπάνε αμέσως και να τρέχει η υγρασία τους (επειδή είναι πολύ τρυφερά). Καθάρισμα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μη χρειάζονται καθόλου πέρα από το μικρό κοτσανάκι στην άκρη. Αν είναι δηλαδή πολύ τρυφερά, δεν τα καθαρίζουμε καθόλου με μαχαίρι. Απλά τα πλένουμε πολύ καλά.
- Αν τα ωμά φρέσκα φασολάκια λυγίζουν και είναι ελαστικά, δεν είναι δηλαδή τραγανά και δεν σπάνε αμέσως στο πρώτο άγγιγμα, τότε θέλουν σίγουρα καθάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση οι ίνες είναι μόνο στο εξωτερικό σημείο περιμετρικά και πρέπει να αφαιρεθούν.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις άκρες και σύριζα στα φασολάκια αφαιρούμε περιμετρικά μερικά χιλιοστά από τη σάρκα του. Τα φασολάκια δεν χρειάζονται κόψιμο στη μέση. Πρέπει να μπουν στην κατσαρόλα ολόκληρα να μαγειρευτούν και έτσι να παραμείνει το σχήμα τους και μετά το μαγείρεμα. Να μη λιώσουν και διαλυθούν από πολύωρο βράσιμο.
- Αν τα φασολάκια είναι πολύ ελαστικά, μαλακά με κιτρινισμένο χρώμα και σπάζοντάς τα στη μέση φαίνονται οι ίνες τους ενδιάμεσα, τότε να ξέρετε ότι αυτά δεν είναι και τόσο φρέσκα. Οι δε ίνες από το εσωτερικό τους μέρος δεν πρόκειται να φύγουν όσο κι αν τα καθαρίζετε, γιατί είναι παραγινομένα και κομμένα πολλές ημέρες από τη φασολιά. Αυτά τα φασολάκια όσο κι αν τα καθαρίζετε, όσο κι αν τα βράσετε, πάλι με ίνες θα μείνουν και δεν θα τρώγονται.
3 μυστικά για φασολάκια χωρίς ίνες
- Να είστε προσεκτικοί όταν τα αγοράζετε. Πρέπει τα φρέσκα φασολάκια όποια ποικιλία και να διαλέξετε, να είναι καταπράσινα και πολύ τρυφερά.
- Πρέπει το χρώμα τους να είναι καταπράσινο, χωρίς ίχνος από κιτρινίλες και στίγματα στην επιφάνεια τους.
- Πρέπει όταν τσιμπάτε το κοτσανάκι τους να είναι πολύ τρυφερό, τραγανό και να τρέχει υγρασία. Μόνο τότε τα φασολάκια είναι τέλεια και ιδανικά για οποιοδήποτε μαγείρεμα.
Πώς ζεματάμε τα φασολάκια;
- Πλύνε καλά τα φασολάκια με δροσερό νερό
- Κόψε τις δύο άκρες (κοτσάνι και μύτη) με μαχαίρι ή με τα χέρια.
- Αφαίρεση ινών (αν υπάρχουν).
- Ζεμάτισμα σε νερό που βράζει, για 1 λεπτό.
- Μετάφερέ τα αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
- Τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν πολύ καλά.
- Μετά τα απλώνουμε αραιά μεταξύ τους σε δίσκο που χωράει στην κατάψυξη.
- Μόλις παγώσουν τα βάζουμε σε σακουλάκια.
Φασολάκια στην κατάψυξη χωρίς ζεμάτισμα
Φρέσκα τρυφερά φασολάκια χωρίς καθόλου υγρασία πάνω τους τα βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Ίσως αφήνουν μια δυσάρεστη μυρωδιά μετά στο φαγητό γι’ αυτό μόνο αν είστε σίγουροι ότι είναι φρεσκοκομμένα, εκείνη την ημέρα για να το κάνετε.
Σοταρισμένα φασολάκια στην κατάψυξη έτοιμα για μαγείρεμα
Αφού καθαρίσουμε, πλύνουμε καλά και στεγνωνόσουν τα φασολάκια, τα σοτάρουμε με μπόλικο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λάδι για 2-3΄στην κατσαρόλα. Τα απλώνουμε σε μεγάλο ταψί ή φαρδύ μπολ να κρυώσουν τελείως. Λίγα λίγα τα αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων. Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθούν σωστά τα φασολάκια στην κατάψυξη, είναι κρυώσουν καλά πριν τα συσκευάσετε αλλά και να αφαιρέσετε όλο τον αέρα από τα σακουλάκια. Τα βάζετε στην κατάψυξη και τα διατηρείτε για μήνες έτοιμα για να μπουν στην κατσαρόλα και να τα μαγειρέψετε όπως σας αρέσει.
Μαγειρεμένα κοκκινιστά λαδερά φασολάκια, αφού κρυώσουν καλά τα συντηρούμε στην κατάψυξη μαγειρεμένα.