Σελινόριζα: Ιδιότητες και συντήρηση στην κατάψυξη
Η σελινόριζα έχει χαμηλές θερμίδες και υψηλή διατροφική αξία. Ιδανική για δίαιτα και αποτοξίνωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Η χειμωνιάτικη ρίζα που ταιριάζει τέλεια με κρέας αλλά και θαλασσινά
Η σελινόριζα είναι η ρίζα του χειμώνα που ταιριάζει ιδανικά τόσο με κρεατικά όσο και με θαλασσινά. Τους χειμερινούς μήνες τη βρίσκουμε σε αφθονία και μπορεί να απογειώσει όλα τα φαγητά. Όταν μαγειρεύεται, απελευθερώνει μαγικά αρώματα, έχει μοναδική γεύση και είναι ιδιαίτερα εύκολη στο μαγείρεμα. Γίνεται ψητή, τηγανητή αλλά και βραστή.
Τώρα που είναι στην καλύτερή της εποχή, μπορούμε να τη συντηρήσουμε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες. Έτσι, κάθε φορά που μαγειρεύουμε, την έχουμε έτοιμη, καθαρισμένη, για να μπει κατευθείαν στο φαγητό. Γίνεται ογκρατέν με τυριά, πουρές, σάλτσα, σαλάτα — γενικά, μαγειρεύεται όπως όλες οι ρίζες.
Η σάρκα της είναι κατάλευκη, αλλά αν κοπεί και μείνει εκτεθειμένη, μαυρίζει λόγω οξείδωσης. Όταν την αγοράζουμε, τη διατηρούμε σε δροσερό, σκοτεινό σημείο για αρκετές ημέρες. Αν, όμως, θέλουμε να την αποθηκεύσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
Βήμα-βήμα: Πώς να καταψύξεις σωστά τη σελινόριζα
Πλύσιμο
Πριν αφαιρέσουμε τη φλούδα, πλένουμε πολύ καλά τη σελινόριζα. Λόγω της τραχιάς επιφάνειάς της, συγκρατεί αρκετό χώμα – ειδικά στο κάτω μέρος, όπου εξέχουν τα ριζώματα. Ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Καθάρισμα
Αν η ρίζα είναι μεγάλη, την κόβουμε στη μέση. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα.
Κοπή
Την κόβουμε σε κομμάτια ή φέτες, ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται.
Ζεμάτισμα
Βάζουμε νερό να βράσει και προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού. Βυθίζουμε μέσα τα κομμάτια σελινόριζας και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Ψύξη
Μεταφέρουμε αμέσως τα κομμάτια σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, για να διακοπεί ο βρασμός.
Στράγγισμα & αποθήκευση
Στραγγίζουμε καλά και χωρίζουμε σε μερίδες. Τις αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς, αφαιρώντας όσο περισσότερο αέρα γίνεται.
Κατάψυξη
Διατηρούμε στην κατάψυξη για μήνες, χωρίς να αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή της.
Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις σούπα λαχανικών ή χοιρινό με σέλινο, πρόσθεσε και λίγη σελινόριζα από την κατάψυξη. Θα απογειώσει τη γεύση!
Σελινόριζα – Ιδιότητες & Διατροφική Αξία
Η σελινόριζα είναι μια ρίζα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία (περίπου 42 kcal ανά 100 γρ.), γεγονός που την καθιστά ιδανική για δίαιτα, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Κ, κάλιο και αντιοξειδωτικά.
Χάρη σε αυτή τη σύνθεση, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Έχει ήπια διουρητική δράση, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και προσφέρει αίσθηση κορεσμού, χωρίς να επιβαρύνει με λιπαρά ή άμυλο. Συνδυάζοντας γεύση και ευεργετικές ιδιότητες, η σελινόριζα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.