Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι, της Κλεοπάτρας Κιβρακίδου

Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι, της Κλεοπάτρας Κιβρακίδου

Υλικά

1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι (ακέρωτο),
4 αυγά,
200 γραμ. ζάχαρη,
200 ml σπορέλαιο,
260 γραμ. αλεύρι (κοσκινισμένο),
3 κ.γ  μπέικιν πάουντερ,
2 κ.σ απόσταγμα βανίλιας (ή 2 κάψουλες)


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C, και βουτυρώνετε είτε μια στρογγυλή φόρμα, ή ένα ταψί 30×20εκ. .

Πλένετε το πορτοκάλι πολύ καλά εξωτερικά, αφαιρείτε τη βάση του κοτσανιού, όπως επίσης και το αντιδιαμετρικά κάτω μέρος, και το κόβετε στα 4 αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια. Δεν καθαρίζετε το πορτοκάλι, το θέλουμε με τις φλούδες! Το κόβετε επιπλέον σε μικρότερα κομματάκια, και το λιώνετε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει πουρές. Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη, χτυπάτε με το μίξερ, το σπορέλαιο με τη ζάχαρη, για πολύ λίγο, και έπειτα προσθέτετε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνετε το πολτοποιημένο πορτοκάλι, και συνεχίζετε το χτύπημα. Τέλος προσθέτετε το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια, και χτυπάτε, ώστε να ανακατευτεί το μείγμα καλά. Βάζετε το μείγμα στη φόρμα ή το ταψί, και ψήνετε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Μόλις ψηθεί, το αφήνετε να «σταθεί»για 10 λεπτά.

Το κέικ αυτό ενώ έχει την υφή ενός οποιουδήποτε κέικ, λόγω του πορτοκαλιού, είναι πολύ μαλακό, και λιώνει στο στόμα!