Οι 4 πιο διάσημες σαλάτες στον κόσμο
Caesar, Niçoise, Cobb και Waldorf. Η ιστορία, τα υλικά και η εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής — δροσερές, θρεπτικές και ευέλικτες, συνοδεύουν ιδανικά κάθε γεύμα. Κάποιες, όμως, ξεχωρίζουν και έχουν κατακτήσει τραπέζια σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Σε αυτό το άρθρο, θα γνωρίσουμε τέσσερις από τις πιο διάσημες σαλάτες στον κόσμο. Θα ανακαλύψουμε την προέλευσή τους, την ιστορία τους, αλλά και πώς εξελίχθηκαν μέσα στον χρόνο. Και φυσικά, θα δούμε τι περιέχουν και γιατί συνεχίζουν να μας γοητεύουν μέχρι σήμερα.
Σαλάτα Νισουάζ (niçoise)
Η διάσημη σαλάτα από τη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα ως ένα λιτό πιάτο με ντομάτα, γαύρο και ελαιόλαδο — τροφή των φτωχών. Με τα χρόνια, εμπλουτίστηκε με τοπικά ωμά λαχανικά, όπως κόκκινες πιπεριές, αγκινάρες, μαύρες ελιές και πράσινα φασολάκια.
Στη σύγχρονη εκδοχή της περιλαμβάνει βραστές πατάτες, αυγά, φασολάκια, τόνο και φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, σχοινόπρασο και εστραγκόν. Ένα πιάτο με απλές ρίζες, που έγινε σύμβολο της γαλλικής κουζίνας.
Σαλάτα νισουάζ (niçoise)
Σαλάτα του Καίσαρα (Ceasar’s salad)
Αν και το όνομά της παραπέμπει στην Ιταλία, η σαλάτα Καίσαρα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ από τον Ιταλό σεφ Caesar Cardini, μετανάστη στο Σαν Ντιέγκο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με την ιστορία, τη 4η Ιουλίου του 1924, και ενώ είχαν εξαντληθεί τα υλικά στο εστιατόριο όπου εργαζόταν, ο Cardini αυτοσχεδίασε με ό,τι είχε στη διάθεσή του: μαρούλι, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν. Η σαλάτα αυτή, που αρχικά ονομάστηκε «Σαλάτα του Αεροπόρου», άρεσε τόσο πολύ που καθιερώθηκε με το όνομά του.
Η φήμη της έφτασε στην Ευρώπη χάρη στην Ουόλις Σίμπσον, μετέπειτα σύζυγο του βασιλιά Εδουάρδου Η΄ της Αγγλίας, που τη δοκίμασε και τη λάτρεψε
Σαλάτα του Καίσαρα (Caesars Salad)
Cobb salad
Άλλη μια αμερικανική σαλάτα με άρωμα Χόλιγουντ είναι η Cobb Salad, μια πλούσια και χορταστική πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων. Περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά όπως ντομάτα, μαρούλι και αντίδι, μαζί με αβοκάντο, βραστά αυγά, μπέικον και φιλέτο γαλοπούλας. Συχνά προστίθενται και τυριά, όπως τσένταρ ή Monterey Jack.
Η σαλάτα επινοήθηκε το 1929 από τον Howard Cobb, ιδιοκτήτη του φημισμένου εστιατορίου Brown Derby στο Χόλιγουντ, και φυσικά πήρε το όνομά του.
Cobb salad
Waldorf salad
Ακόμη μία σαλάτα με αμερικανική υπογραφή, η Waldorf Salad γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1893, στο ιστορικό ξενοδοχείο Waldorf-Astoria. Δημιουργός της ήταν ο μπάτλερ Όσκαρ Τσίρκι, ο οποίος με λίγα απλά υλικά έφτιαξε ένα πιάτο που έμελλε να γίνει κλασικό.
Η αυθεντική συνταγή περιλάμβανε μαρούλι, σέλερι, μήλο και καρύδια, ανακατεμένα με ντρέσινγκ μαγιονέζας. Στις σύγχρονες παραλλαγές της, συχνά προστίθενται κοτόπουλο, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα, κάνοντάς τη πιο πλούσια και χορταστική.