Αγκιναρες

Αγκιναρες

Οι αγκιναρες αποτελούν ένα λαχανικό με σπουδαία διατροφική αξία.

Στην Ελλάδα οι αγκιναρες δεν είναι και τόσο αγαπητές, παρόλο που μπορούν να δώσουν πολύ γευστικά πιάτα και συνταγες από την Αργυρω. Τις βρίσκουμε στην αγορά μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού, αν και μπορεί κανείς εύκολα να τις βρει και κατεψυγμένες. Οι αγγιναρες είναι ένα λαχανικό που είτε θα αγαπηθεί από την πρώτη στιγμή, είτε θα απομακρυνθεί εντελώς από την διατροφή κάποιου, όπως και οι συνταγες με αγκιναρες. Σαν χώρα προέλευσης, θεωρείται η Αλγερία, αν και πλέον καλλιεργούνται σε πολλές χώρες.

Θρεπτική Αξία

Οι αγγιναρες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, καθώς παρέχει επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Έχουν μόνο 60 θερμίδες ανά αγκινάρα και περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. 

Τα οφέλη που έχει για την ανθρώπινη υγεία είναι πολλά. Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) και να βοηθήσει στην αύξηση της καλής (HDL). Αυτή η ιδιότητά τους, οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν μία αντιοξειδωτική ουσία, που εμποδίζει το σχηματισμό χοληστερόλης. Επίσης, οι αγκιναρες χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα και την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Βελτιώνουν, πιθανόν, την αρτηριακή πίεση και προωθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς. 

Οι πολυφαινόλες που περιέχουν, βοηθούν στην λειτουργία και την προστασία των κυττάρων του σώματος. Ακόμα, διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία και προτείνεται να μην μαγειρεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά του συστατικά. Σε πολλές χώρες μάλιστα, τρώγονται ακόμα και ωμές. Οι συνταγες με αγκιναρες από την Αργυρω είναι μοναδικές ως προς την θρεπτικότητά τους.