Αποξηραμενα Συκα

αποξηραμενα συκα - αποξηραμένα σύκα - συκα αποξηραμενα - αποξηραμενα συκα συντηρηση - αποξηραμενα συκα οφελη

Τα αποξηραμενα συκα αποτελούν ένα γευστικότατο superfood και ίσως το πιο αγαπημένο αποξηραμένο φρούτο.

Προκύπτουν εύκολα από την απομάκρυνση του νερού των φρέσκων σύκων. Τα αποξηραμένα σύκα στην Ελλάδα κατέχουν ξεχωριστή θέση, με το νησί της Κύμης να φημίζεται για την παραγωγή αποξηραμένων σύκων. Ως προς την συντηρηση τα αποξηραμενα συκα δεν είναι καθόλου απαιτητικά. Τρώγοντάς τα, μπορεί κανείς να επωφεληθεί ιδιαιτέρως, μιας και τα αποξηραμενα συκα έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφελη. Σαφώς, συκα αποξηραμενα μπορεί κανείς να βρει εύκολα και καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου.

Αποξηραμενα συκα – Συντηρηση

Όσον αφορά τα αποξηραμενα συκα και τη συντηρηση τους, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία. Τα συκα αποξηραμενα έχουν την δυνατότητα να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας και η απομάκρυνση του νερού κατά την διαδικασία της ξήρανσης, αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα αλλοιώσουν το τρόφιμό μας. Πρέπει, λοιπόν, να τα διατηρούμε σε ένα στεγνό περιβάλλον, χωρίς υγρασία και κατά προτίμηση μακριά από το φως του ήλιου. Ένα ντουλάπι καλά αεριζόμενο, είναι μια καλή επιλογή. Πολλές φορές μπορούμε να τα τοποθετήσουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο το οποίο κλείνει αεροστεγώς. Διαφορετικά, μπορεί κανείς να τα τυλίξει (π.χ. με ζελατίνα) και να αποθηκεύσεις μακριά από οσμές άλλων τροφίμων. Ο χρόνος συντήρησης κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με το πόσο καλά τα έχουμε αποθηκεύσει.

Διατροφική Αξία

Τα σύκα αποξηραμένα, αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό. Είναι φτωχά σε λίπη και πλούσια σε υδατάνθρακες. Ένα μέσο σύκο 40 γραμμαρίων έχει περίπου 30 θερμίδες. Αποτελούν μια πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, βοηθούν το νευρικό σύστημα και τα οστά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σίδηρο καθώς επίσης και σε βιταμίνη Α και C. Τα οφελη όμως από τα αποξηραμενα συκα δεν σταματούν εδώ.

Η έντονη αντιοξειδωτική τους δράση καθώς και η συμβολή τους στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, καθιστούν τα αποξηραμένα σύκα μια υγιεινή επιλογή. Βλέπουμε, έτσι, τις σημαντικές ιδιοτητες που έχουν τα αποξηραμενα συκα στον ανθρώπινο οργανισμό. Εδώ βέβαια αξίζει να τονίσουμε ότι τα αποξηραμένα σύκα έχουν αυξημένα σάκχαρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την ξήρανσή τους απομακρύνεται το νερό με άμεση συνέπεια την συμπύκνωση των σακχάρων. Για αυτό η κατανάλωση τους από άτομα με αυξημένο σάκχαρο πρέπει να γίνεται με φειδώ.

Τα αποξηραμένα σύκα στην κουζίνα

Πέρα από την κατανάλωσή τους σαν σνακ, τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γεμίσεις για κρεατικά, σε γλυκά αλλά και αλμυρά κέικ καθώς επίσης και σε μπισκότα και τάρτες. Ο συνδυασμός τους με ξηρούς καρπούς είναι μοναδικός. Πολλοί επιλέγουν να συνοδεύσουν την γραβιέρα ή ακόμα και το προσούτο με ένα αποξηραμενο συκο. Τέλος, η προσθήκη τους σε δροσερές σαλάτες, σίγουρα αποτελεί μία άκρως υγιεινή επιλογή.