Χταποδι

χταποδι

Το χταποδι ανήκει στην οικογένεια των μαλάκιων.

Το χταποδι είναι στενά συνδεδεμένο στην ελληνική κουζίνα κυρίως με την περίοδο της νηστείας. Μπορεί να αποτελέσει έναν γρήγορο μεζέ αλλά και ένα πλήρες πιάτο, ανάλογα τον τρόπο που θα το μαγειρέψουμε. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν περίπου 12 διαφορετικά είδη, ενώ συχνά στο εμπόριο βλέπουμε και εισαγωγής.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη 

Πέρα από νερό, το χταποδι περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, και συνεπώς πολλά σημαντικά αμινοξέα), ενώ έχει ελάχιστο λίπος και υδατάνθρακες. Μάλιστα σε 100 γραμμάρια περιέχονται 30 γραμμάρια πρωτεΐνη. Επίσης περιέχει βιταμίνη Β12, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, νάτριο και φώσφορο.

Πέρα από την σημαντική θρεπτική του αξία, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου καθώς και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συνδέονται με μείωση των καρδιακών παθήσεων. Το γεγονός ότι περιέχει ελάχιστο λίπος το καθιστά ιδανικό για διατροφές με στόχο την απώλεια βάρους.