Δαμασκηνα αποξηραμενα

Τα αποξηραμενα δαμασκηνα αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά αποξηραμένα φρούτα.

Το αποξηραμένο δαμάσκηνο προκύπτει από την αφαίρεση της υγρασίας των φρέσκων, έπειτα από ξήρανση. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που είναι κατάλληλες για αποξηραμένα δαμάσκηνα. Οι περισσότερες που προορίζονται για αποξήρανση δεν φέρουν εσωτερικά σπόρια (κοκούτσια), σε αντίθεση με αυτά που προορίζονται να καταναλωθούν ως φρέσκα. Δαμασκηνα αποξηραμενα μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο είτε χύμα είτε συσκευασμένα. 

Τα δαμάσκηνα για να αποξηραθούν τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους με θερμό αέρα. Η όλη διαδικασία χρειάζονται περίπου 18-20 ώρες ανάλογα την ποικιλία.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό, πάνω από το μισό, από υδατάνθρακες συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών καθώς και από λιγοστές πρωτεΐνες. Όπως και τα φρέσκα, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ και μέτρια πηγή βιταμινών Β. Παράλληλα είναι πλούσια σε σίδηρο, αποτρέποντας από την αναιμία. Λόγω της ξήρανσης περιέχουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε και να μην τα καταναλώνουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο μπορούν να ξεγελάνε την επιθυμία μας για κάτι γλυκό και να αποφεύγουμε άλλα γλυκά με πρόσθετα σάκχαρα. Η βοήθεια απώλειας βάρους, η ευεργετική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς και η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι λίγα ακόμα από τα οφέλη που προσφέρει. 

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στην κουζίνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες παρασκευές, όμοια με τα φρέσκα, και να προσφέρουν μία έξτρα γεύση σε πολλά φαγητά. Σε φαγητά όπως το στιφάδο, το κοκκινιστό μοσχαράκι και η γεμιστή γαλοπούλα, μπορούν να δώσουν μοναδική γεύση. Πολλές φορές γεμίζονται με ξηρούς καρπούς και αποτελούν ένα ξεχωριστό θρεπτικό σνακ. Δαμασκηνα αποξηραμενα μπορούμε να προσθέσουμε και σε δροσερές σαλάτες. Στους γλυκούς πειρασμούς, προστίθενται στο μείγμα για κέικ, σε μπισκότα, τρουφάκια. Βουτηγμένο σε σοκολάτα, το αποξηραμεμνο δαμασκηνο θα σας ενθουσιάσει!

Ωστόσο, το αποξηραμένο δαμάσκηνο έχει αρκετά πιο γλυκιά γεύση από το φρέσκο, καθώς έχουμε συμπύκνωση των σακχάρων. Για αυτό σε γλυκές παρασκευές πρέπει να προσέχουμε με τη δοσολογία της ζάχαρης.