Δεντρολιβανο

Το δεντρολιβανο είναι ένα από τα πιο γνωστά και συχνά χρησιμοποιούμενα αρωματικά βότανα.

Το δεντρολιβανο έχει την μορφή θάμνου και είναι φυτό που μεγαλώνει χωρίς απαιτήσεις. Τα φύλλα του δεντρολίβανου διατίθενται στο εμπόριο ως νωπά ή ξερά, καθώς πωλείται επίσης και το αιθέριο έλαιο του φυτού. Πέρα από την χρήση του στο χώρο της μαγειρικής, χρησιμοποιείται και σαν φάρμακο. Επιλέγουμε να συλλέξουμε τα φύλλα του δεντρολίβανου λίγο πριν την έναρξη της ανθοφορίας, καθώς εκείνη την περίοδο τα έλαια του βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Μετά την συλλογή, το τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος, ώστε να γίνει η ξήρανσή του. Μόλις δούμε ότι τα φύλλα δεν είναι πια ελαστικά και σπάνε, είναι έτοιμο για αποθήκευση. Καλό είναι να το αποθηκεύουμε σε κλειστό δοχείο, ώστε να μην εξασθενεί το άρωμά του.  

Δεντρολιβανο και Οφέλη

Το δεντρολιβανο είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Ακόμα, το δεντρολιβανο θεωρείται διεγερτικό και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης και της μνήμης. Είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης. Μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Πολλά από τα οφέλη του οφείλονται στα έλαια που περιέχει.

Δεντρολιβανο και μαγειρική

Το δεντρολιβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε φρέσκο, μόλις δηλαδή το κόψουμε, είτε ως αποξηραμένο. Πρέπει να γνωρίζουμε, πως όταν χρησιμοποιούμε αποξηραμένο, λόγω του ότι έχει χάσει υγρασία, έχουν συμπυκνωθεί όλα τα αρωματικά του στοιχεία. Επομένως χρειαζόμαστε μικρότερη ποσότητα, από ότι αν ήταν φρέσκο. 

Στην μαγειρική το χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα συχνά, όταν θέλουμε να δώσουμε άρωμα και γεύση. Λίγα φύλλα του μπορούν να αρωματίσουν κάθε είδος κρέατος που ψήνεται στο φούρνο. Αρνί, κοτόπουλο και χοιρινό απογειώνονται γευστικά με την προσθήκη του συγκεκριμένου βοτάνου. Ταιριάζει απόλυτα και σε κρέατα κυνηγιού. Επίσης μπορούμε να το προσθέσουμε και σε πατάτες φούρνου. Δεν υπάρχει φαγητό, κυρίως φούρνου, που να μην αποκτά μοναδική γεύση με την προσθήκη δεντρολίβανου. Τέλος αρκετοί το προτιμούν και σε μορφή αφεψήματος.