Εκτέλεση
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Διαλέγουμε μεγάλα, κόκκινα κρεμμύδια, αφαιρούμε τις φλούδες και το πρώτο ντύμα τους.
Με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε χάντρες φέτες δαχτυλίδι, με πάχος περίπου 1,5 εκατ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για για 3΄.
Αλατίζουμε ελαφρά να μαραθούν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε να λιώσει.
Ρίχνουμε το ξύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τα κρεμμύδια κι αφήνουμε να καραμελώσουν για περίπου 20΄ και να μαλακώσουν.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος. Πασπαλίζουμε λίγο θυμάρι.
Για το κρέας
Βγάζουμε τo κρέας από το ψυγείο μισή ώρα πριν μαγειρέψουμε.
Αλατοπιπερώνουμε ολόγυρα.
Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει, λαδώνουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο αλείφοντάς την ολόγυρα και ψήνουμε σε καυτό τηγάνι, για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά.
Ρίχνουμε μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο στο τηγάνι, αρωματίζουμε για 1΄ κι αφαιρούμε.
Αν θέλετε καλοψημένο κρέας και όχι μέτριο ψήσιμο, αφήστε για 2΄ επιπλέον ψήσιμο σε κάθε πλευρά.
Βγάζουμε σε πιάτο, σκεπάζουμε κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 4-5΄.
Μετά το κόβουμε σε φέτες. Χρειαζόμαστε όλα τα ζουμιά.
Για τη τσιαπάτα
Ανοίγουμε τα ψωμάκια τσιαπάτας στη μέση χωρίς να τα χωρίσουμε.
Τα βάζουμε στο φούρνο για 4-5΄ να ζεσταθούν.
Όπως είναι ζεστά τα ανοιγμένα ψωμάκια, τα βουτάμε στα ζουμιά του κρέατος που έχουν βγει όση ώρα ξεκουράζεται.
Αλείφουμε με μουστάρδα τα ψωμιά και ισομοιράζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το κρέας και προσθέτουμε μπόλικες φύτρες.
Σκεπάζουμε το steak sandwich και το σερβίρουμε αμέσως.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε τυρί που λιώνει όσο είναι ζεστά τα υλικά, μανιτάρια σοτέ ή φύλλα σαλάτας.