Γαλα Αμυγδαλου

γαλα αμυγδαλου - γάλα αμυγδάλου - συνταγεσ με γαλα αμυγδαλου

Τι είναι το γαλα αμυγδαλου;

Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί υποκατάστατο του γάλακτος. Είναι ένα προϊόν φυτικής προέλευσης και μια συχνή επιλογή των αυστηρά χορτοφάγων και των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη. Το γαλα αμυγδαλου το βρίσκουμε συχνά και ως ρόφημα αμυγδάλου. Οι συνταγες με γαλα αμυγδαλου δίνουν μια διαφορετική διάσταση στα γεύματά σας.

Τρόπος παρασκευής 

Στην βιομηχανία για να παρασκευαστεί το γάλα αμυγδάλου παραλαμβάνεται το καρπό του αμυγδάλου ο οποίος αποφλοιώνεται και αφού απομακρυνθούν ξένα σώματα (υπολείμματα κελυφών, ξερά φύλλα) κονιοποιούνται και παραλαμβάνεται το άλευρο του αμυγδάλου. Στη συνέχεια το άλευρο αμυγδάλου ανακατεύεται με νερό. Έπειτα ακολουθεί ομογενοποίηση υψηλής πίεσης και θέρμανση στους 85ºC για 30 λεπτά. Με την ομογενοποίηση το γαλα αμυγδαλου αποκτά καλύτερη υφή και αίσθηση στο στόμα του καταναλωτή ενώ παράλληλα αποτρέπονται φαινόμενα κροκίδωσης. Αμέσως μετά προστίθενται καλλιέργειες ζύμωσης αποτελούμενες από τους μικροοργανισμούς  Streptococcus thermophilus και Lactobacillus reuteri. Το γάλα αμυγδάλου είναι φτωχό σε υδατάνθρακες γι’ αυτό προστίθενται έτσι ώστε να καταναλωθούν από τους μικροοργανισμούς και να βοηθήσουν στη ζύμωση αλλά και την σταθεροποίηση της οξύτητας. 

Οφέλη για την υγεία 

Πριν την θέρμανση του γαλακτώδους υγρού προστίθενται πρεβιοτικά όπως η ινουλίνη. Τα πρεβιοτικά αποτελούν τροφή των προβιοτικών, βακτηρίων που βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου. Ο ξηρός καρπός του αμυγδάλου είναι πλούσιος σε –μόνο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τις βιταμίνες γι’ αυτό το γαλα αμυγδαλου ενισχύεται με βιταμίνες A, D και B12 και Ε. Τα φλαβονοειδή που περιέχει ρυθμίζουν την χοληστερόλη ενώ η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες το καθιστά ιδανική επιλογή για διαβητικούς.

Γιατί να καταναλώσω γάλα αμυγδάλου και πώς να το εντάξω στο καθημερινό μου διατροφολόγιο;

Το γαλα αμυγδαλου έχει χαμηλή λιποπεριεκτικότητα και δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Είναι κατάλληλο για αλλεργικούς στη λακτόζη και χορτοφάγους. Επίσης, τα 100ml περιέχουν ελάχιστο θερμιδικό περιεχόμενο και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες κι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τέλος, περιέχει βιταμίνες A, D, E,  και B12.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές συνταγες με γαλα αμυγδαλου από την Αργυρω Μπαρμπαρίγου, τόσο αλμυρές όσο και γλυκιές.

Γαλα αμυγδαλου ή ζωικό; 

Το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστά το αγελαδινό σε θρεπτική αξία. Υστερεί σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αλλά είναι πηγή φυτικών ινών, έχει χαμηλή θερμιδική αξία και λιποπεριεκτικότητα ενώ καταναλώνεται από τους πάσχοντες από δυσανεξία στην λακτόζη. Η απάντηση για το αν πρέπει να αντικαταστήσουμε το ζωικό με γαλα αμυγδαλου είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση. Δεν αντικαταστούμε ούτε αποκλείουμε ποτέ από το καθημερινό μας διαιτολόγιο τρόφιμα αν αυτό δεν αποτελεί επιτακτική ανάγκη.