• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
179

Για τα φύλλα

  • 1 συσκ. (450 γραµ.) λεπτό φύλλο Βηρυτού
  • 100 γρ. φυτικό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
  • 50 γρ. ηλιέλαιο

Για την κρέμα

  • 1½ lt φυτικό γάλα αμυγδάλου (ή σόγιας ή καρύδας ή νερό)
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο

Για την επικάλυψη

  • Κανέλα σκόνη
  • Ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τη κρέμα

    Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα ή το νερό, µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί.

    Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει.

    Μόλις πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο.

    Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο καλά.

    Την αφήνουμε  να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.

    Για τα φύλλα στο ταψί

    Για πιο τραγανό αποτέλεσμα για αυτή την εκτέλεση θα χρησιμοποιήσουμε 2 μικρά ταψάκια 24×24 εκατ.

    Για κάθε ένα θα χρειαστούν 5 λεπτά φύλλα.

    Εναλλακτικά θα φτιάξουμε ένα μεγάλο ταψί με διάμετρο 34 εκατ.

    Βουτυρώνουμε με πινέλο πολύ καλά τα ταψιά.

    Ανακατεύουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ.

    Τα στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω), ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα πεταχτά με το πινέλο, µε λίγο λιωμένο βούτυρο.

    Αδειάζουμε την  κρέμα σε λεπτή στρώση.

    Γυρίζουμε προς τα μέσα αυτά που εξέχουν, πάνω στην κρέμα.

    Βουτυρώνουμε καλά τις ενώσεις.

    Τώρα έχει σχεδόν σκεπαστεί από τα γυρισμένα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.

    Βουτυρώνουμε το τελευταίο  και το διπλώνουμε στη μέση.

    Καλύπτουμε την επιφάνεια της.

    Βουτυρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια.

    Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα.

    Ψήσιμο

    Ψήνουμε τη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.

    Σερβίρισμα

    Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής.

    Αφήνουμε να σταθεί 5’ να τραβήξει  την υγρασία της.

    Κόβουμε  σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται