Κατικι Δομοκου

Τι είναι το κατίκι Δομοκού; 

Το κατίκι γνωστό και ως κατικι Δομοκου είναι ένα φρέσκο, νωπό τυρί με αλοιφώδη υφή. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από γίδινο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Το κατικι θεωρείται από τα τυριά που δεν έχουν πολλά λιπαρα. Έχει αναγνωρισθεί ως ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1994. Η κατανάλωση του έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στην ίδια κατηγορία τυριών με το κατίκι δομοκού υπάγεται το γαλοτύρι, το πηχτόγαλο Χανίων, το ανεβατό και η κοπανιστή. 

Κατικι λιπαρα και συνολική σύσταση 

Το κατικι δομοκου υπάγεται στα μαλακά τυριά όπου η μέγιστη υγρασία τους ανέρχεται στο 75%. Αν αφαιρέσουμε την υγρασία από το προϊόν τότε το ελάχιστο λίπος είναι 40% ενώ μπορεί να φτάνει μέχρι και 70%. Ωστόσο η λιποπεριεκτικότητα αν λάβουμε υπόψη όλο το προϊόν μαζί με την υγρασία του φτάνει το 10% αν πρόκειται και για μερικώς αποβουτυρωμένο κατίκι. Συγκριτικά με τα κίτρινα και πιο σκληρά τυριά το κατικι έχει λιγότερα λιπαρα. Η περιεκτικότητα σε αλάτι ανέρχεται στο 1%. Το κατίκι δομοκού εμφανίζει και μια χαρακτηριστική ξινή γεύση. Το κατίκι αποτελεί ένα γαλακτοκομικό προϊόν και συνάμα μια υγιεινή επιλογή και μπορεί να καταναλωθεί πάνω σε μπρουσκέτα με λαχανικά, ως γέμιση στο τοστ αλλά και μαζί με σαλάτα.