Κατσικισιο Τυρι

Το κατσικισιο τυρι αποτελεί μια μεγάλη κατηγορία τυριών.

Πολλά ΠΟΠ τυριά θεωρούνται κατσικίσια. Το κατσικίσιο τυρί έχει πιο έντονη γεύση από το αγελαδινό και όταν ωριμάζει έχει πιο συμπαγή δομή εξαιτίας της περιεκτικότητας του γίδινου γάλακτος σε στερεά συστατικά όπως πρωτεΐνες και λίπος. Οι αίγες που εκτρέφονται στην Ελλάδα προέρχονται είτε από εξευγενισμένες φυλές είτε από διασταυρώσεις τους. Εξαιτίας αυτού το παραγόμενο κατσικισιο τυρι έχει μεγάλη ποικιλομορφία στην γεύση. Επίσης, μπορεί να παραχθεί και κατσικισιο τυρο με λιγα λιπαρα. 

Κατσικισιο τυρι λιπαρα και συνολική σύσταση

Η λιποπεριεκτικότητα του κατσικίσιου τυριού κυμαίνεται από 24-29% και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διατροφή που ακολουθούν οι αίγες αλλά και η διάρκεια ωρίμανσης και χρόνου αποθήκευσης, διότι όσο πιο πολύ ωριμάζει το κατσικίσιο τυρί τείνει να αυξάνεται η λιποπεριεκτικότητά του. Η υγρασία έχει τιμή 42-43% ενώ η πρωτεΐνη 21-22%. 

Γιατί να επιλέξω κατσικίσιο τυρί; 

Τα προϊόντα γίδινου γάλακτος έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών διότι περιέχουν σε πολύ μικρότερες αναλογίες πρωτεΐνες που προκαλούν τις εν λόγω αλλεργικές αντιδράσεις σε σχέση με τα προϊόντα που προέρχονται από το αγελαδινό γάλα. Το κατσικίσιο τυρί, περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό και δεν προκαλεί προβλήματα δυσανεξίας η κατανάλωσή του. Η λιπιδαιμική σύνθεση του γίδινου γάλακτος επηρεάζει άμεσα την γεύση του κατσικίσιου τυριού καθώς και την δομή του.

Το κατσικισιο τυρι είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το λινολεϊκό που βάση μελετών έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθά στην δημιουργία υγειών οστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Τέλος το κατσικισιο τυρι περιέχει διάφορες βιταμίνες, μέταλλα αλλά αποτελεί και μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης.