Λαχανικα

λαχανικα

Τα λαχανικα είναι το νωπό και βρώσιμο μέρος ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση.

Τα λαχανικα μπορούν να καταναλωθούν είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, ενώ κάποια από αυτά καθιστούν αναγκαίο το μαγείρεμά τους. Σε κάποια λαχανικα μπορεί να είναι βρώσιμες οι ρίζες τους, σε άλλα τα φύλλα τους, ενώ κάποια ακόμα και ολόκληρα. Αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρουν και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες. Πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινή διατροφή μας, ώστε να απολαμβάνουμε το πλήθος των ευεργετικών επιδράσεών τους.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Όλα τα λαχανικα περιέχουν αρκετό νερό, βιταμίνες και είναι φτωχά σε θερμίδες και λίπος. Κάποια περιέχουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, Κ καθώς και C. Περιέχουν, μάλιστα, καροτενοειδή και μέταλλα, τα οποία βοηθούν στην διατήρηση του βάρους μας και στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας.

Περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία δεσμεύουν τις ουσίες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας και τις απομακρύνουν. Τα λαχανικά περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις (ενώσεις που προσδίδουν τα έντονα χρώματα στα λαχανικά και στα φρούτα), οι οποίες λειτουργούν και αυτές ως αντιοξειδωτικά. Ακόμα βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, εξασφαλίζοντας ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Επίσης, οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συμβάλλουν στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς και στην εξασφάλιση φυσικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η περιεκτικότητα σε όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι η βέλτιστη όταν τα λαχανικά καταναλώνονται φρέσκα και ωμά.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: