Μανταρινι

μανταρινι

Μανταρινι, ο βασιλιάς του χειμώνα

Το μανταρινι είναι ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, αρκετά αγαπητό με πολύ μεγάλη κατανάλωση στην χώρα μας. Έχει χαρακτηριστεί και ως φρούτο της μακροζωίας. Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες στο εμπόριο, οι οποίες διαφοροποιούνται ελαφρώς ως προς τη γεύση. Κάποια είναι ξινά και κάποια τείνουν προς γλυκά. Διατροφικά μοιάζουν αρκετά με τα πορτοκάλια.

Διατροφική Αξία και Οφέλη

Ένα μετρίου μεγέθους μανταρινι παρέχει σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα νερό, ελάχιστες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μέρος των οποίων είναι φυτικές ίνες και σάκχαρα. Επίσης τα μανταρίνια παρέχουν περίπου 53 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C καθώς και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη Α από τα πορτοκάλια. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και διάφορες άλλες ουσίες που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και του δέρματος και προστατεύει την καρδιά από τυχόν νοσήματα.