Μοτσαρελα

Η μοτσαρελα είναι ένα είδος μαλακού τυριού.

Προέρχεται από την Ιταλία και αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν της χώρας. Η αυθεντική μοτσαρέλα φτιάχνεται στην Καμπάνια και τη γύρω περιοχή και ονομάζεται μοτσαρέλα Buffalo. Η παρασκευή του είναι αποκλειστικά νεροβούβαλου γάλακτος. Αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Μοτσαρελα μπορεί να είναι προϊόν αγελαδινού γάλακτος. Δεν υπόκειται σε διαδικασία παστερίωσης. Το χρώμα είναι συνήθως λευκό, κρεμώδες. Έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά. Πολλοί είναι αυτοί που τη θεωρούν άνοστη αλλά παρόλαυτα δεν είναι λίγες οι συνταγες με μοτσαρελα.

Μοτσαρέλα στην αγορά

Η μοτσαρελα στην αγορά βρίσκεται σε σακουλάκια με άλμη. Η κατανάλωσή της ενδείκνυται για διάστημα 25-40 ημερών.

Είδη μοτσαρέλας

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι μοτσαρέλας στην αγορά. Η βουβαλίσια, η fior di latte και η μοτσαρέλα σε μπλοκ (φρατζόλα). 

Βουβαλίσια 

Η βουβαλίσια είναι η αυθεντική μορφή μοτσαρέλας και είναι σε μορφή μπάλας μέσα σε νερό. Το εσωτερικό της είναι πολύ ζουμερό και μαλακό. Είναι η πιο ακριβή.

Fior di latte

Πρόκειται για τη μοτσαρελα που είναι προϊόν αγελαδινού γάλακτος. Έχει λιγότερα υγρά στο εσωτερικό της. Η μοτσαρελα αυτή λιώνει καλύτερα και απλώνει σε όλη την επιφάνεια της πίτσας.

Μοτσαρέλα σε μπλοκ (φρατζόλα)

Πρόκειται για το πιο οικονομικό είδος μοτσαρέλας. Δεν έχει πολύ υγρασία και δεν απλώνει τόσο πολύ κατά την παρασκευή της πίτσας.

Χημική σύσταση – Ιδιότητες

Η μοτσαρελα έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Στα 100g περιέχονται 24g λιπαρά εκ των οποίων τα 17g είναι κορεσμένα, 23g πρωτεΐνες, 0,8g υδατάνθρακες και 1,2g χλωριούχο νάτριο. Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Περιέχει επίσης νάτριο και φωσφόρο. Τα 100g μοτσαρέλας αποδίδουν περίπου 308 θερμίδες.

Συνταγες με μοτσαρελα

Η μοτσαρελα χρησιμοποιείται στη μαγειρική καθώς δίνει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Η χρήση μοτσαρέλας στις παρασκευές μας φέρνει την Ιταλία στην κουζίνα μας. Μπορεί να συντηρηθεί σε πλαστική σακούλα, ή σε πλαστικό μπολ με άλμη στο ψυγείο.