Σαντιγυ

Σαντιγυ

Σαντιγυ, η έξτρα γεύση που απογειώνει τα εδέσματά σας

Η σαντιγυ, είναι αφράτη γλυκιά κρέμα που είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης της κρέμας γάλακτος και ζάχαρης. Εκτός από τη προσθήκη της για έξτρα γεύση σε διάφορα γλυκίσματα, χρησιμοποιείται για διακόσμηση ή ακόμα και σε ροφήματα. Γλυκα με σαντιγί είναι πραγματικά πολλές και όλες λαχταριστές. Σε επίπεδο κουζίνας, μπορούμε να φτιάξουμε σαντιγυ μόνοι μας ανακατεύοντας τα απαραίτητα υλικά. Υπάρχει όμως και σαντιγυ ετοιμη στο εμπόριο.

Ο όρος σαντιγυ προέρχεται από μία πόλη της Γαλλίας (Chantilly) από όπου ξεκίνησε η ιστορία της και άρχισε να διαδίδεται σε όλον τον κόσμο. Αρχικά αναφερόταν ως “χιόνι γάλακτος” λόγω της υφής της.

Σύσταση και Θερμίδες

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η σαντιγυ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της. Περιέχει ελάχιστες ποσότητες πρωτεΐνης και λίγους υδατάνθρακες, που είναι ουσιαστικά σάκχαρα. Επίσης περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, καλίου καθώς και βιταμίνη Α. Περίπου 257 θερμίδες αντιστοιχούν σε ποσότητα 100 γραμμαρίων. Καλό είναι να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωσής της λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου της.

Πως φτιάχνουμε σαντιγυ

Για να πετύχει χρειάζεστε πολύ απλά και βασικά υλικά όπως αυτά της κρέμας γάλακτος (πλήρης), με τουλάχιστον 30% λιπαρά, την οποία θα ανακατέψουμε μαζί με ορισμένη ποσότητα ζάχαρης και εκχύλισμα βανίλιας. Αναδεύουμε τα υλικά μέχρι να δέσουν, να φουσκώσουν και να δώσουν μια αφρώδη, συνεκτική κρέμα. Είναι σημαντικό να διαλέγουμε πάντα μια λιπαρή κρέμα. Αν είναι χαμηλή σε λίπος, τα λιπαρά μόρια δεν θα καταφέρουν να παγιδέψουν τον αέρα και η κρέμα μας δεν θα φουσκώσει. Καλό είναι να είναι παγωμένη για πιο πετυχημένο αποτέλεσμα. Προσοχή χρειάζεται και στο χτύπημα για να μην μας κόψει. Κάπως έτσι έχεις την καλύτερη σαντιγυ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την ετοιμη του εμπορίου. Δημιούργησε και φτιάξε τα καλύτερα γλυκα με σαντιγί που έχει να σου προτείνει η Αργυρω.