Ζύμη για κρέπες
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Οι κρέπες είναι, χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές σε όλο τον κόσμο
Έχοντας πάντα οδηγό μου τα ταξίδια στη Γαλλία αλλά και τους τόσους Γάλλους φίλους μου που μου έχουν διδάξει τα μυστικά της κρέπας, είναι κάτι που έμαθα καλά. Η γαλλική ζύμη για κρέπες είναι λεπτή και σχεδόν διάφανη. Είναι αυτές που τρώμε συνήθως έξω στα εστιατόρια.
Άλλωστε η ζύμη για κρέπες είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να προσέξεις την λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά. Το να φτιάξεις καλή ζύμη για κρέπες στο σπίτι σαν επαγγελματίας έχει το μυστικό του.
Η καλύτερη ζύμη για κρέπες
Απλή, λεπτή και ευέλικτη ζύμη, φτιαγμένη από αλεύρι, αυγό, γάλα και λίγο βούτυρο, που ψήνεται γρήγορα σε αντικολλητικό τηγάνι. Ιδανική βάση για αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις, από τυριά και λαχανικά μέχρι σοκολάτα και φρούτα. Είναι το απόλυτο “λευκός καμβάς” της κουζίνας, που μεταμορφώνεται ανάλογα με τη φαντασία του μάγειρα.
Για να φτιάξω κρέπες χρειάζομαι σίγουρα ένα μπολ ένα αντικολλητικό τηγάνι και να ένα σύρμα ανάδευσης. Δεν είναι όμως απαραίτητο να έχεις ειδικό σκεύος. Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Παιχνίδι είναι να τις φτιάξεις.
Ποια είναι τα μυστικά για τις τέλειες κρέπες;
- Η ζύμη για κρέπες αρχικά θέλει προσοχή στο ανακάτεμα αλλά και στις θερμοκρασίες
- Αν ανακατεύεις για πολύ ώρα το χυλό, τότε αφού ψηθούν θα γίνουν σαν λάστιχο. Γι’ αυτό όσο λιγότερο ανακατεύεις τόσο το καλύτερο. Να αποφεύγετε το μπλέντερ.
- Επίσης όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμα κι αν φτιάξεις κρέπες χωρίς γάλα και χωρίς αυγά οι θερμοκρασίες των υλικών παίζουν μεγάλο ρόλο.
- Τα υλικά πρέπει να μείνουν και να ξεκουραστούν το λιγότερο για 30’.
- Αν βάλεις παγωμένα ή καυτά υλικά στο αλεύρι οι κρέπες από τη ζύμη θα αποκτήσουν κομπάκια.
- Μην βιαστείς να την αναποδογυρίσεις στο τηγάνι. Πρέπει να στεγνώσει όλη η υγρή επιφάνεια της πάνω πλευράς και να αρχίσει από γυαλιστερή να γίνεται θαμπή.
- Η καλύτερη κρέπα γίνεται όταν το μείγμα είναι αρκετά ρευστό.
Αφού ξεκουράσετε τη ζύμη πάμε για τηγάνισμα
Οι κρέπες χρειάζονται ένα ρηχό αντικολλητικό τηγάνι κι αν έχετε κρεπιέρα θα βγουν όλες και σε ίδιο σχήμα.
- Βουτυρώστε ελαφρά το τηγάνι με λίγο χαρτί.
- Απλώστε ποσότητα όσο 1/2 φλ ζύμης σε τηγάνι 24 εκ. για μεγάλη κρέπα.
- Κουνήστε το τηγάνι να πάει παντού ο χυλός και να απλωθεί.
- Μην ψήνετε πολύ ώρα.
- 1 λεπτό από την μια πλευρά και 30” από την άλλη είναι αρκετά σε μέτρια φωτιά για μια μαλακή κρέπα.
- Αν θέλετε πιο ξεροψημένη αφήστε την λίγο παραπάνω.
- Να θυμάστε μόνο ότι οι καλοψημένες κρέπες μόλις κρυώσουν σπάνε και δεν τυλίγονται.
Τι υλικά για κρέπα να βάλω μέσα στην αλμυρή ή την γλυκιά;
Την απάντηση την περνώ κάθε φορά ανοίγοντας το ψυγείο και τα ντουλάπια μου. Παρακάτω σας δίνω μερικούς κλασικούς συνδυασμούς για αλμυρή κρέπα:
- Ζαμπόν + τυρί (κασέρι, γκούντα, ένταμ)
- Κοτόπουλο + μανιτάρια + κρέμα γάλακτος
- Φέτα + ντομάτα + ρίγανη
- Σπανάκι + φέτα
- Καπνιστός σολομός + τυρί κρέμα + ρόκα
Κρέπες με σπανάκι
Γλυκιά κρέπα
- Μερέντα ή πραλίνα + μπανάνα
- Νουτέλα + φράουλες + τριμμένο μπισκότο
- Μαρμελάδα + καρύδι ή αμύγδαλο
- Μέλι + κανέλα + καρύδια
- Γιαούρτι + φρούτα + λίγο μέλι
- Λευκή σοκολάτα + βατόμουρα
- Καραμελωμένα φουντούκια + παγωτό βανίλια
Συνταγή για κρέπες γλυκές με μερέντα
Vegan κρέπες
Και φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε vegan κρέπες! Σε αυτή την περίπτωση να θυμάστε ότι θα αντικαταστήσετε το ζωικό γάλα. Αυτές οι κρέπες δεν παίρνουν πολύ χρώμα στο ψήσιμο. Και το μείγμα τους δεν γίνεται τραγανιστό στις άκρες.
Ιδέες για αλμυρή γέμιση που είναι 100% φυτικές, νόστιμες και θρεπτικές
- Μανιτάρια + πιπεριές + κολοκύθι + vegan τυρί
- Σπανάκι + vegan φέτα ή tofu
- Ντοματίνια + ελιές + φυτικό τυρί
- Αβοκάντο + φασόλια + καλαμπόκι + λάιμ
- Χούμους + ψητά λαχανικά
Ιδέες για γλυκιά γέμιση
Φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο, μπανάνες ή μήλο σε φέτες
Τριμμένη καρύδα, maple syrup ή σιρόπι αγαύης
Μαύρη σοκολάτα (vegan) λιωμένη, τριμμένα καρύδια
Vegan πραλίνα, τριμμένα αμύγδαλα
Ψητά φρούτα με κανέλα (π.χ. μήλο, αχλάδι), τριμμένα φουντούκια
Ταχίνι + μέλι, φυτικό γιαούρτι με granola
Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
Για κρέπα χωρίς αυγό απλά θα παραλείψεις τελείως το αυγό. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάτι άλλο. Βγαίνουν πάντα λίγο πιο μαλακές στην υφή.
Οι επιλογές για γέμιση σε κρέπες είναι σχεδόν ανεξάντλητες — επέλεξε υλικά που αγαπάς, συνδύασέ τα με φαντασία και δημιούργησε αλμυρές ή γλυκές παραλλαγές που καλύπτουν κάθε γούστο και περίσταση.