Αλισίβα (Σταχτόνερο)

Την αλισίβα, το σταχτόνερο δηλαδή, τη χρησιμοποιούσαν παλιά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, σε ζύμες. Κατάλληλη για κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κουλουράκια ή ό,τι άλλο ήθελαν να ζυμώσουν.

Μεσαία
0:10

5 λεπτά

5 λεπτά

τι ειναι αλισίβα συνταγη σταχτονερο για μαγειρική κουραμπιεδες μελομακαρονα

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Για την αλισίβα, κοσκινίζουμε πρώτα τη στάχτη (από ξύλα).
  2. Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό.
  3. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση.
  4. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει.
  5. Σουρώνουμε το σταχτόνερο σε φίλτρο του καφέ δύο φορές.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Είναι πολύ σημαντικό η στάχτη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι από καμένο ξύλο, τζάκι ή ξυλόφουρνο.
  2. Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο.
  3. Μην ξεχάσετε κατά τον βρασμό να αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Απόρρητο