Αλισίβα (Σταχτόνερο)
Για την αλισίβα, κοσκινίζουμε πρώτα τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει. Σουρώνουμε το σταχτόνερο σε φίλτρο του καφέ δύο φορές.
Μυστικά για την αλισίβα
Είναι πολύ σημαντικό η στάχτη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι από καμένο ξύλο, τζάκι ή ξυλόφουρνο.
Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο.
Μην ξεχάσετε κατά τον βρασμό να αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Χρησιμοποιήστε αυτή τη συνταγή για την αλισίβα σε κουλουράκια όπως τα παρακάτω
https://www.argiro.gr/recipe/afrata-koulourakia-smurneika-me-alisiba/