Αλισίβα (Σταχτόνερο)
Για την αλισίβα, κοσκινίζουμε πρώτα τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει. Σουρώνουμε το σταχτόνερο σε φίλτρο του καφέ δύο φορές.
Μυστικά για την αλισίβα
Είναι πολύ σημαντικό η στάχτη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι από καμένο ξύλο, τζάκι ή ξυλόφουρνο.
Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο.
Μην ξεχάσετε κατά τον βρασμό να αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.