• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
427
  • 1 τσιπουρα
  • 1 kg μπάμιες
  • 1/4 φλ. ξύδι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 3 πατάτες
  • 1/2 ματσ. μαϊντανός
  • 1/2 ματσ. σέλινο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 420 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Το ψάρι

Καθαρίζουμε πρώτα καλά το ψάρι μέσα και έξω.

Εάν είναι μεγάλο το φιλετάρουμε ή το κάνει ο ψαράς μας.

Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.

Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία.

Το στήσιμο

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες.

Τις απλώνουμε σε ταψί, ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα σκεπασμένες με τουλπάνι (να αποβάλουν την κόλλα τους).

Μετά τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 5΄ να μαραθούν.

Ψιλοκόβουμε σε μπολ μαϊντανό, σέλινο, σκόρδο και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και αλατοπίπερο.

Σε βαθύ ταψί στρώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες.

Κάνουμε μία στρώση με φέτες πατάτας και ξαπλώνουμε επάνω τους το ψάρι ολόκληρο και τριγύρω τις μπάμιες.

Πασπαλίζουμε το ψάρι με το μίγμα μυρωδικών.

Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και το ελαιόλαδο.

Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1/2 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1/2 ώρα.

Είναι έτοιμο, εάν με τη βοήθεια λάμας μαχαιριού ξεκολλάει εύκολα η ράχη απ’ το κόκαλο.

Την παραπάνω εκτέλεση μπορούμε να την φτιάξουμε με κατεψυγμένο ψάρι ή όποιο άλλο επιθυμούμε, γλώσσα, φαγκρί.

Βίντεο

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δίνοντας έτσι το υπόστρωμα στο σώμα μας να «χτίσει» και να διατηρήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ταυτόχρονα, εφοδιάζει τον οργανισμό μας και με την πολύτιμη βιταμίνη D. Ο ρόλος της είναι καθοριστικός στη μετατροπή των Τ-λεμφοκυττάρων σε κύτταρα δολοφόνους (NK- cells) που μπορούν και μάχονται τους εξωτερικούς εισβολείς, τα παθογόνα μικρόβια. Σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D δεν ενεργοποιείται ο αμυντικός αυτός μηχανισμός με αποτέλεσμα η εξουδετέρωση των παθογόνων ιών και βακτηρίων να μην επιτυγχάνεται. Σε αυτά προσθέστε την αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα καροτενοειδών (από σέλερι, κρεμμύδι, ντομάτα) που εξασφαλίζεται λόγω της ύπαρξης λιπαρών στη συνταγή (ελαιόλαδο, ψάρι) και αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ένα τέτοιο φαγητό δεν θα πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται