Εκτέλεση
Το ψάρι
Καθαρίζουμε πρώτα καλά το ψάρι μέσα και έξω.
Εάν είναι μεγάλο το φιλετάρουμε ή το κάνει ο ψαράς μας.
Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία.
Το στήσιμο
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες.
Τις απλώνουμε σε ταψί, ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα σκεπασμένες με τουλπάνι (να αποβάλουν την κόλλα τους).
Μετά τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 5΄ να μαραθούν.
Ψιλοκόβουμε σε μπολ μαϊντανό, σέλινο, σκόρδο και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και αλατοπίπερο.
Σε βαθύ ταψί στρώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες.
Κάνουμε μία στρώση με φέτες πατάτας και ξαπλώνουμε επάνω τους το ψάρι ολόκληρο και τριγύρω τις μπάμιες.
Πασπαλίζουμε το ψάρι με το μίγμα μυρωδικών.
Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και το ελαιόλαδο.
Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1/2 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1/2 ώρα.
Είναι έτοιμο, εάν με τη βοήθεια λάμας μαχαιριού ξεκολλάει εύκολα η ράχη απ’ το κόκαλο.
Την παραπάνω εκτέλεση μπορούμε να την φτιάξουμε με κατεψυγμένο ψάρι ή όποιο άλλο επιθυμούμε, γλώσσα, φαγκρί.